Pénz- és tőkepiac

Az IMF a dollár gyengítéséért harcol

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a dollár gyengítésére szólított fel annak érdekében, hogy az Egyesült Államok segítséget kapjon a világ többi országaival szemben fennálló deficitjének csökkentéséhez és a globális gazdaság egyensúlyának újbóli megteremtéséhez.

A G20-ak pénzügyminisztereinek múlt heti értekezletére készített és az AFP által nyilvánosságra hozott jelentésben az IMF jelezte: számításai azt mutatják, hogy a dollár továbbra is a középtávú fundamentumok "erős oldalán" van, míg az euró és a japán jen pedig "nagyjából helyén van", viszont több ázsiai valuta, beleértve a jent, alulértékelt.

A globális egyensúlyhiány orvoslására a G20-aknak lehetővé kellene tenniük, hogy a dollár gyengüljön - hangoztatta a washingtoni székhelyű nemzetközi szervezet. Az IMF szerint az amerikai dollár reálértékben történő tényleges értékcsökkenése segítséget nyújtana az amerikai fizetési mérleg hiányának tartós mérséklődéséhez. A Valutaalap szerint így a deficit olyan szint felé mozdulhat el, amely jobban összhangban van a középtávú fundamentumokkal, és segítséget nyújthat a kiegyensúlyozottabb növekedés támogatásához" - mutatott rá az IMF. 

Brazília a közelmúltban azzal fenyegetett, hogy közbelép a reál túlzott erősödésének megakadályozására. Guido Mantega brazil pénzügyminiszter szerint elképzelhető, hogy egyes fejlődő államok, amelyekbe jelentős mennyiségű tőke áramlik, kihasználják a helyzetet saját gazdasági pozíciójuk megerősítésére.

Devizaháborút vív az Egyesült Államok és Kína is: Peking nem hajlandó erősíteni a jüant, amely az amerikai fél állítása szerint a reális értékénél 40 százalékkal alacsonyabb árfolyamon kel el a dollárral szemben. Washington szerint a kínai kormány mesterségesen tartja fent a nyomott árfolyamot és ezzel tisztességtelen előnyt biztosít exportőreinek számára.

 

deviza IMF dollár Japán brazil G20 kínai
Kapcsolódó cikkek