Pénz- és tőkepiac

"Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak van jövőjük"

A magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításával stabillá, kiszámíthatóvá vált a nyugdíjrendszer - mondta az InfoRádiónak a Népesedési Kerekasztal ülése után Botos Katalin egyetemi tanár, közgazdász. A volt pénzügyi államtitkár javaslata szerint Magyarországon egy német mintájú, pontrendszeren alapuló nyugdíjrendszert kellene bevezetni.

Jó lépés volt a nyugdíjpénztári rendszer átalakítása - mondta az InfoRádiónak Botos Katalin, aki hozzátette: a kormány döntésének köszönhetően hosszú távon kiszámítható lesz a nyugdíjrendszer, mert amit az állam most magára vállal, azt mindenképpen tudja teljesíteni.

Arra a felvetésre, hogy többen kivették az önkéntes magánnyugdíj-megtakarításukat, és a bankbetéteken lévő megtakarítások is veszélybe kerülhetnek, az egykori pénzügyi államtitkár azt mondta: ezek "képtelen dolgok", hiszen pénzgazdálkodás nélkül nincs piacgazdaság.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak van jövőjük - üzente a közgazdász, aki hozzátette: az a fontos, hogy az embereket arra ösztönözzük, ne kerüljék ki a járulékfizetést, illetve hogy érdekeltség legyen, ki mekkora részt fizet be a rendszerbe. Ezzel párhuzamosan a roma gyerekek társadalomba integrálását és szocializációját elősegítő programokat kell folytatni.

nyugdíjkérdés botos katalin nyugdíj pénztár
Kapcsolódó cikkek