Pénz- és tőkepiac

Már nem félnek Egyiptomtól, csúcson az euró

A dollár jegyzése csaknem három hónapos mélypontra süllyedt szerdán, miután egy sor robosztus gazdasági adat, valamint az Egyiptommal kapcsolatos aggodalmak enyhülése csökkentette a dollár menedék célú felvásárlását.

Az euró tavaly november eleje óta a legmagasabb szintre erősödött, a közös európai devizát 1,3862 dollárral jegyezték, miközben az amerikai fizetőeszköz gyengülni kezdett. Az Egyesült Államokból és más országokból érkező erőteljes feldolgozóipari adatok táplálták a globális gazdasági növekedést illető derűlátást, akárcsak a kevésbé szigorú amerikai monetáris politikával kapcsolatos várakozások, mindez további tápot adott a kockázatvállaláshoz.

"Ha a nyugtalanság Egyiptomban nem rosszabbodik és a globális piacok stabilak maradnak, a dollár valószínűleg mérsékelten tovább gyengül" - hangoztatta Junya Tanase, a J. P. Morgan Chase Bank stratégája a Reutersnek nyilatkozva.

Az európai közös valuta továbbra is profitál abból a fokozódó várakozásból, mely szerint az Európai Központi Bank az amerikai társát megelőzve emelni fogja a kamatlábakat. A Raiffeisen elemzői szerint az eurót segítette egy sajtóhír is, amely szerint az európai illetékesek közel lehetnek az európai mentőalap kötvényvásárlásaival kapcsolatos megállapodáshoz.

Ma a devizakereskedők szerint az ADP munkaerőpiaci jelentésére érdemes figyelni, amely a pénteki amerikai foglalkoztatottsági adat fontos előrejelzője. A foglalkoztatottság javulása a Fed kamatemelésével kapcsolatos spekulációkat is beindíthatná, ami támaszt jelenthetne az dollár további esésének.

Ezen túlmenően az EKB holnapi kamatdöntését követő kommentárt érdemes figyelni, amely a piac várakozása szerint a felpörgő miatt "héja" hangvételű lesz. Ennek megfelelően a ma délelőtti termelői inflációs adat is fontos tájékozódási pont lehet a befektetőknek.

EKB foglalkoztatás dollár devizakereskedő Fed befektető euró Egyiptom árfolyam
Kapcsolódó cikkek