Pénz- és tőkepiac

Már nőni tudott a faktoringpiac

A 2009-es csökkenés után tavaly újra növekedni tudott a magyarországi faktoring piac, a megvásárolt követelések értéke meghaladja a válság előtti szinteket is.

A faktoring 2010-ben túljutott a válságon, és a 2009-es, 7 százalékos visszaesést követően 2010-ben több mint 18 százalékos bővülést sikerült elérni a hazai piacon – hangzott el a Magyar Faktoring Szövetség ma megrendezett sajtótájékoztatóján.

A szövetséghez tartozó faktorcégek és bankok tavaly 866 milliárd forint összegben vásároltak követeléseket. A Magyar Faktoring Szövetségbe tömörült vállalkozások összességében és éves átlagban több mint 115 milliárd forinttal finanszírozták az ügyfeleiket, amely a forgalom növekedéséhez hasonló mértékű – 15 százalékos – bővülést jelentett 2009-hez viszonyítva.

Ezzel a faktoring volt az egyetlen vállalkozásfinanszírozási forma, amelynél 2010-ben nőtt a finanszírozás volumene, miközben a vállalati – különösen a kis- és középvállalkozói – hitelkihelyezések volumene a bankszektor egészében csökkent.

A tagok által lebonyolított forgalom 90 százalékban belföldi faktoring, ám ezzel együtt tavaly az faktoring növekedése különösen erős volt, a forgalom több mint 50 százalékkal emelkedett. Az ügyfelek döntő többsége továbbra is a kis- és középvállalkozások közül kerül ki, részarányuk közel 90 százalékos.

 

bankszektor faktoring kis- és középvállakozás hitel magyar faktoring szövetség export
Kapcsolódó cikkek