Pénz- és tőkepiac

Mentenék a devizahiteleseket, de fizetni senki sem tud

Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára lapunknak elmondta, folynak a tárgyalások a devizaalapú jelzáloghitelesek megmentése kapcsán. Azonban megjegyezte, hogy a bankszektor nem visel el több terhet.

Folynak egyeztetések a bankszektor és a kormányzati szervek között – erősítette meg Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára Orbán Viktor miniszterelnök szavait.

Orbán délelőtt úgy fogalmazott, tárgyalnak arról, hogy a magyar bankrendszer és a költségvetés milyen arányban vállaljon felelősséget a „devizaárfolyamok elszabadulása miatt bedőlő” lakáshitelek költségeiből.

"Rengeteg pénzbe kerülne a devizahitelesek megmentése"

Nyers Rezső lapunknak elmondta, hogy a devizaalapú jelzáloghitelesek gondjaival kapcsolatban folynak a tárgyalások, de a forintban felvett, és bedőlő hitelesek miatt is. Hozzátette: még nincs elfogadott megoldási javaslat.

A szakértő kiemelte azt is, hogy a bankrendszer összevont mérlege alapján látható, hogy a szektor „nem visel el több terhet”. Megjegyezte: „a számok önmagukért beszélnek”.

A hatodára esett vissza a magyar bankszektor eredménye, hiszen 2009-ben még az ágazat 209 milliárdos nyereségről számolt be, ám a tavaly bevezetett pénzintézeti különadó bankokra eső része elvitte a szektor nyereségének nagy részét, ahogy ez várható volt.

 „Csökkent a hitelezés volumene, mely súlyos probléma mindenkinek: a bankoknak, a vállalatoknak és az ügyfeleknek is” – emelte ki Nyers Rezső.

különadó devizahitel bankszektor Bank hiteles jelzáloghitel bankrendszer
Kapcsolódó cikkek