Pénz- és tőkepiac

Ismét Öböl-háború kezdődik?

2009 óta nem látott magasságban áll a bahreini csődkockázat, miután a hatóságok könnygázzal próbálják feloszlatni az egyre erőszakosabbá váló tüntetéseket.

A tüntetők Molotov-koktélokat dobáltak a rendőrökre, akik zárt sorokban előrevonulva igyekeztek szétverni a tüntetéseket. Több százan sérültek meg a szunnita kormány ellen demonstráló, főként siíta lakosok közül, miután a bahreini király hadiállapotot hirdetett és szaúdi csapatokat hívott az ország területére a tüntetések megfékezésére.

A BusinessWeek tudósítása szerint a bahreini csődkockázat tegnap 44 bázisponttal, két éves csúcsra emelkedett, a Fitch pedig tegnap lecsökkentette az Öböl-menti ország minősítését. A bahreini értéktőzsdét bezárták. Az Al Mal Capital PSC elemzője szerint a bahreini helyzet jól tükrözi a térségbeli esetleges fejleményeket. Akram Annous, a térségbeli befektetések szakértője szerint elképzelhető, hogy a nagyobb katonai közbelépés csak kardcsörtetésre készteti Iránt, de az is lehetséges, hogy a helyzet tovább romlik.

Oliver Bell, a Pictet Asset londoni elemzője pedig attól tart, hogy Bahrein lesz a helyszíne az amerikai-iráni-szaúdi összecsapásnak úgy, ahogyan korábban Libanon szolgált a geopolitikai játszmák terepéül. Az 1990-ben végződő libanoni polgárháború lezárásában Szaúd-Arábia segédkezett, a világ legnagyobb olajexportőre a libanoni szunnitákat támogatta a siíta Hezbollah iráni támogatással működő erőivel szemben. Az iráni külügyminiszter a helyzettel kapcsolatban annyit mondott: az idegen hadsereg bahreini jelenléte tovább bonyolítja a helyzetet.

 

Bahrein csődkockázat Szaúd-Arábia tüntető Irán elemző
Kapcsolódó cikkek