Pénz- és tőkepiac

Semmit nem ér a béketerv, továbbra is egekben az olajár

A Brent minőségű olaj ára barrelenként 115 dollár közelében tanyázott pénteken, mert kételyek merültek fel azzal a venezuelai béketervvel kapcsolatban, amely megoldaná a líbiai válságot.

Az áprilisi szállítású Brent ára 114,90 dollár körül ingadozott ma reggel, miután tegnap több mint 1 dollárral csökkent az árfolyam a béketervek hatására. A WTI nyersolaj árfolyam szintén 102 dollár magasságában tartózkodott ma reggel, a jelek szerint a tegnap nyugtatólag ható béketervek hatékonyságával kapcsolatban kételyek merültek fel.

Chavez venezuelai elnök azt állítja, hogy Kadhafi beleegyezett abba a javaslatba, hogy nemzetközi bizottság tárgyaljon a világ tizenkettedik legnagyobb olajexportáló országban támadt zűrzavar megszűntetéséről. Ám a líbiai felkelők egyik vezére elvetette a javaslatot, az Arab Liga szintén hűvösen reagált, és a Reuters által megszólaltatott elemzők is kevés esélyt látnak arra, hogy a Chavez által támogatott terv sikerrel járna.

"Irreális ez a terv. Senki nem gondolja, hogy Chavez elképzelése működőképes lehet" – fogalmazott Tetsu Emori, az Astmax Investments árupiac alapkezelője. Ezzel egyetért Kaustav Mukherjee, a Boston Consulting Group igazgatója is, aki szerint a béketervek legfeljebb csak reklámfogásként adhatóak el és inkább az ENSZ által bevezetett szankciók hathatnak ki Líbiára és így az olajárra is.

olajár kadhafi WTI Líbia olaj Brent béketerv Chavez
Kapcsolódó cikkek