Pénz- és tőkepiac

Euró alapú lakáslízingre fogad az FHB

Elsősorban a kis- és középvállalatok finanszírozásában, valamint az euró alapú lakáslízingben látnak fantáziát a hitelintézet vezetői.

Az FHB Jelzálogbank közgyűlését követő sajtótájékoztatón Spéder Zoltán, a bank igazgatóságának elnöke elmondta: a tavalyi év legfontosabb eseménye az Allianz Bank fiókhálózatának átvétele volt. Az FHB Bank fiókhálózatának 22-ről 53 tagúra bővülése ugyanis lehetővé teszi a költségek optimalizálását és középbanki méretűre nőtt így a hitelintézet. Az elnök arról is beszélt, hogy a bank arculatváltása, mely a család bankja szlogenhez kötődik, új termékcsomagok kialakítását is jelenti.

Harmati László üzleti vezérigazgató helyettes szerint nem csak az FHB, de az egész magyar bankszektor számára a kitörési lehetőséget a kkv-k finanszírozása jelenti. Ezen a területen ugyanis több nagybank inaktív, a cégek kivárnak, vagy korlátozzák az ilyen irányú tevékenységüket. Az üzleti vezérhelyettes emellett fantáziát lát az euró alapú lakáslízingben is, az FHB Jelzálogbank idén 4-5 milliárd forint értékű ingatlanlízinget szeretne kihelyezni. Reményeiket arra alapozzák, hogy ez az egyetlen euró alapú lakásfinanszírozási lehetőség jelenleg.

A bank vezetői azt is hangsúlyozták, hogy a tavalyi évben húsz évre szóló együttműködést kötöttek az Allianz Biztosítóval, melynek keretében egymás termékeit és szolgáltatásait értékesítik ügynökhálózataik is fiókjaik segítségével.

A közgyűlésen elfogadták a hitelintézet tavalyi évről szóló pénzügyi beszámolóját, a bank konszolidált mérlegfőösszege tavaly 9 százalékkal 873, milliárd forintra, a részvényesi 24,5 százalékkal, 54,1 milliárd forintra növekedett. Az adózott eredmény 11,2 milliárd forintot közelített meg.

A bank betétállománya tavaly 112,7 milliárd forintot tett ki, ebből 34,9 milliárd forint volt az Allianz Banktól átvett állomány. Az FHB Csoport saját értékesítésű hitelei 410 milliárd forintot tettek ki. A múlt év végén a bank 175,6 ezer lakossági bankszámlát és 1 158 befektetési számlát vezetett.

A nemteljesítő hitelek aránya a tavalyi év végén 5,53 százalékra nőtt az egy évvel azelőtti 3,93 százalékról, a saját hitelek nemteljesítő állománya 7,33 százalékról 9,65 százalékra emelkedett. Így az időszak végén fennálló értékvesztés 23,3 milliárd forint volt.

FHB spéder hitel FHB Jelzálogbank lakáslízing harmati lízing
Kapcsolódó cikkek