Pénz- és tőkepiac

Falba ütközhetnek az AUD bikák

Az éjszaka folyamán újabb rekordmagasságba tört a féktelen ausztrál dollár, miután a vártnál magasabb infláció miatt egyre valószínűbb, hogy az RBA (Ausztrál Központi Bank) még idén tovább szigorítja a monetáris politikát.

Az első negyedévben 1,6 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak, mely az elmúlt öt év legnagyobb negyedéves megugrását jelenti. Ugyanakkor az év elején pusztító queenslandi árvíz is hozzájárult a zöldségárak 16 százalékos, illetve a gyümölcsárak 15 százalékos drágulásához. Az inflációt az üzemanyagárak 9 százalékos növekedése is tovább tüzelte.

A maginflációs eredmények is várakozáson felül alakultak, miután a széles körben használt középérték-mutató negyedéves szinten 0,9, éves szinten pedig 2,3 százalékkal növekedett. A piacok jelenleg kétharmados esélyt adnak arra, hogy az RBA még az év vége előtt újabb 25 bázisponttal emeli a kamatokat, mely összesen 5 százalékra növelné az alaprátát.

Ami az AUD bikákat illeti, elsősorban a felszín alatt meghúzódó folyamatok okozhatnak aggodalmat. Először is a tréderek és fedezeti alapkezelők rekordmértékű long pozíciókban kereskednek a valutával. Pontosan egy évvel ezelőtt, miután hasonlóan megnyúltak az AUD long pozíciók, a valuta pár hét alatt több mint 10 százalékot zuhant. Másodsorban a gazdaság (az erőforrásokat leszámítva) is gyengélkedik, és ez csak részben vezethető vissza az árvízre.

Ráadásul, míg a déli kontinens gazdasága némileg veszített lendületéből, addig az amerikai gazdaság látszólag erőre kapott. Harmadsorban azok az ausztrál vállalatok, melyek bevételeik egy részét külföldi befektetésekből nyerik, arra panaszkodnak, hogy a valuta erősödése negatívan befolyásolja a profitot. Ezt várhatóan a következő hetekben publikált vállalati eredmények is alá fogják támasztani. Végül érdemes azt is figyelemben tartani, hogy ezeken a szédületes szinteken, a reál-effektív árfolyam 30 százalékkal haladja meg a hosszú távú átlagot.

Az elmúlt hónapokban számos tényező kedvezett az ausztrál dollárnak. Idetartozik többek között a carry trade fellendülése, illetve az a tény, hogy számos állami befektetési alap az AUD vásárlásával próbálja csökkenteni az USA dollártól való függést, de a szárnyaló nyersanyagáraknak köszönhetően Ausztrália külkereskedelmi cserearánya is tovább erősödött.

Ezen felül az ausztrál kötvények is túlteljesítették a többi fejlett piac papírjait, elsősorban azért, mert Ausztrália jelenleg az egyik legbiztonságosabb AAA besorolású ország. Hosszútávon továbbra is a kereskedők kedvenc valutája maradhat az AUD. Rövidtávon azonban igen nehéz megjósolni az árfolyam alakulását.

Jogi nyilatkozat és Kockázati figyelmeztetés

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorisítható illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus. -->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek