Pénz- és tőkepiac

Magyarország tényleg balkáni? - Nagyon úgy tűnik

Magyarország kockázati megítélése nem tűnik rózsásnak 11 régiós országhoz képest. A kockázati felár 2010 óta folyamatosan, és egyes időszakokban jelentősen meghaladja az országok átlagát.

Magyarország pénzügyi kockázat szempontjából észak-balkáni országnak számít – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen bank vezető közgazdásza kedden, a bank befektetési konferenciáján. Az állami tartozások nemfizetésének kockázatát kimutató CDS-felárak nagysága és ingadozása ugyanis Magyarországnál sokkal jobban hasonlítanak a román és a horvát államadósság hasonló mutatóihoz, mint a cseh, szlovák vagy lengyel felárakhoz.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Jelentés a pénzügyi stabilitásról című kiadványában szerdán közzétett egy grafikont, amely arról tanúskodik, hogy Magyarország megítélése kedvezőtlenebb, mint 11 régiós ország megítéléséből számított  átlag.

Jól látható, 2010 elején még alig volt magasabb a magyar felár, mint a régiós átlag. Júniusban rugaszkodott el hazánk megítélése, és mostanra sem tudott visszaállni a tavaly év elején kialakult különbözet.

kockázat CDS-felár kockázati felár megítélés MNB
Kapcsolódó cikkek