Pénz- és tőkepiac

Nem sok jóra számíthatnak a devizahitelesek

A forint gyengélkedik ma reggel a két fontos európai devizával szemben és az elemzők szerint ez a következő időszakban sem lesz másképp.

Egy euróért röviddel fél 10 után 266,61 forintot adtak. Ez ugyan csak kicsivel haladja meg a tegnapi, 266,48 forintos záróárat, viszont az árfolyam ma már megsúrolta a 267-es határt is és az átlag is a 266 és 267 közötti "felezővonalon áll". A hazai deviza ma reggel még a legjobb pillanatában is csak 9 fillérrel tudta beküzdeni magát a 266-os határvonal alá.

Eszerint tehát a tegnapi trendet látjuk ismét, tegnap folytatódott a forint korrekciója, 267 felett is megfordult az árfolyam. A fogyasztói a várakozásokat meghaladóan 4,5 százalékra gyorsult márciusban az energiaárak és a feldolgozott élelmiszerárak vártnál gyorsabb drágulása nyomán. A vártnál magasabb adat csökkenti az erősödő forint-pálya mellett beinduló kamatcsökkentési spekulációkat.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A vártnál nagyobb márciusi infláció miatt elszállt a remény, hogy a Magyar Nemzeti Bank a közeljövőben kamatot csökkent, a magyarnál jobb lengyel gazdasági fundamentumok pedig a forinttól a zlotyhoz vonzhatnak devizapiaci befektetőket - indokolták várakozásukat elemzők a Dow Jones amerikai gazdasági hírügynökség beszámolója szerint.

Hírügynökségi jelentések szerint jövő hétfőn - tehát a konvergencia-jelentés pénteki benyújtását követően - újabb befektetői találkozót szervez Magyarország egy esetleges eurókötvény-kibocsátás kapcsán. Egy újabb kibocsátással akár már az egész éves terv (4 milliárd euró) teljesülhetne.

A Raiffeisen elemzői szerint technikailag nézve rövid távon folytatódhat a forint gyengülése a héten indult korrekciót követően, miután az árfolyam közel egy hónap után került a 10 napos mozgóátlaga fölé, ami további emelkedésre utal, illetve tegnap az MACD technikai indikátor is forint eladási jelzést adott. A korrekció a korábbi forint-erősödés 50 százalékos szintjéig tarthat, ami 269-270 körüli árfolyamot jelent. A devizakereskedők ma 265,85-267,80 közötti mozgást várnak.

A svájci frankért most 204,66 forintot adnak a tegnapi 205,20 forinthoz képest. Az alpesi deviza átlagára épphogy csak 205 fölött áll ma reggel, de a nagy ugrás után bemutatott lassú korrekció ellenére sem tűnik úgy, hogy a forint tartós erősödést tudna produkálni a svájci frankkal szemben.

forint forintárfolyam devizakereskedő svájci frank elemző
Kapcsolódó cikkek