Pénz- és tőkepiac

Önkéntes nyugdíjpénztárak: Már 656 ezer az átlag megtakarítás

Tovább emelkedett az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon mértéke az önkéntes nyugdíjpénztáraknál; az átlagos megtakarítás mértéke immár 656 ezer forintot tesz ki.

Annak ellenére, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagok száma körülbelül 2 százalékkal csökkent 2010 folyamán, a Stabilitás Pénztárszövetség tagjai a pénztári tekintetében bővülésről számolhatnak be éves szinten. A szövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztári vagyon 2009 végéhez képest közel 58,67 milliárd forinttal mutatott többet 2010 végén, azaz 764,3 milliárd forint helyett immáron 823 milliárdot érnek a tagok megtakarításai.

Ez 7,7 százalékos növekedést jelez, egyben azt is jelenti, hogy a tagok létszámának csökkenése ellenére 10 százalékkal emelkedett az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon mértéke az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, ez immáron átlagosan 656 ezer forintot jelent.

Annak ellenére, hogy az első három negyedévben az átlagkeresetek és a foglalkoztatottak számának csökkenésével negyedévről-negyedévre csökkent a tagdíjbefizetés mértéke, illetve nőtt a tagdíjat nem fizető pénztártagok száma, az egyébként historikusan nagyon erős utolsó negyedévre jellemző szezonális hatás mellett további szerény mértékű emelkedés volt a bevételekben. A Stabilitás önkéntes nyugdíjpénztárak 2010 utolsó negyedévi bevétele 25 424 072 ezer forint volt, amely 0,7 százalékkal haladja meg az elmúlt év hasonló időszakának bevételi adatát.

A Stabilitás önkéntes nyugdíjpénztárak nagy számban tértek át az elmúlt években a választható portfóliós rendszerre. Az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliókban csökkent a készpénz, a magyar állampapír állomány, ezzel párhuzamosan növekedett a befektetési jegyek és jelzáloglevelek súlya. A választható portfóliós rendszert üzemeltető pénztárak fedezeti portfóliójának súlyozott nettó átlaghozama 7,29 százalék volt, míg az „egyportfóliós” modellt alkalmazó pénztárak 7,11 százalékos súlyozott átlagos nettó hozamot értek el.

Stabilitás befizetés hozam pénztártag önkéntes nyugdíjpénztár tagdíj
Kapcsolódó cikkek