Pénz- és tőkepiac

Surányi: Szinte semmibe sem kerülne a törlesztők csökkentése

Surányi György úgy látja, a Széll Kálmán terv részletei nem ismertek, ezért az egyelőre egy fekete doboz, amellyel kapcsolatban nem is nyilatkozik.

A szakember szerint ma Magyarországon az a legnagyobb probléma, hogy sokan összekeverik a rendszerreformot, a költségvetés készítésével. Surány György az ATV-nek azt mondta: szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyből lehet kivonni forrást.

A devizahitelesek helyzetéről a volt jegybankelnök úgy vélekedik, hogy az a legnagyobb probléma, hogy olyan devizában adósodott el Magyarország, amelyre semmilyen hatással nincs. Surányi György szerint nem svájci frankban kellett volna hiteleket kihelyezni, és felvenni.

A volt jegybankelnök szerint megoldás lehet a devizahitelek többségének forinthitellé alakítása, a havi törlesztőrészletek 30-40 százalékos csökkentése, valamint a kilakoltatási tilalom fokozatos feloldása. A forinthitellé alakítással csökkenne az árfolyamkockázat.

Surányi szerint emellett mind a bankoknak, mind az államnak támogatott kamatot kellene biztosítania, úgy vélte, az általa kidolgozott javaslatcsomag minimális költségekkel járna a kormánynak. Mint mondta, nem arról van szó, hogy nem lesznek egyéni, vagy rendszerfájdalmak, hanem arról, hogy egy mélyebbre ható javaslatcsomagot szerettek volna ő és szakember kollégái felmutatni. Mert nem szeretne olyan országban élni, ahol ezrek, vagy tízezrek kerülnek utcára – tette hozzá.

Surányi törlesztőrészlet Széll Kálmán Terv jegybankelnök költség
Kapcsolódó cikkek