Pénz- és tőkepiac

Tévesen vettek el lakásokat a bankok - Bírságsorozat az USA-ban

A 14 legnagyobb amerikai jelzálogkölcsönt nyújtó banknak kártalanítaniuk kell azokat a lakástulajdonosokat, akiket veszteségek értek az ingatlanpiac összeomlásakor végrehajtott elbirtoklások során.

Ez az első eset, hogy a szabályozó hatóságok szankciókat vezettek be az érintett cégekkel szemben és várhatóan további büntetéseket szabnak majd ki a vétkes bankokra. A szolgáltatók és a banki szabályozó hatóságok között létrejött egyezség segítséget nyújthat az amerikai igazságügyi minisztériumnak ahhoz, hogy megállapítsa a hibás gyakorlatért kivetett bírságok nagyságát és körét – közölte a Bloomberggel Tom Perelli, szövetségi társfőügyész.

Az illetékes minisztérium képviselői, valamint tíz szövetségi állam igazságügyi szakértői most másodszor találkoztak, hogy egy általános egyezségről egyeztessenek.

A szövetségi államokat képviselő Thomas J. Miller, Iowa államügyésze hangsúlyozta, hogy a jelenleg tartó tárgyalássorozat nem jelenti azt, hogy a bankok megmenekülnek a szankcióktól. Márciusban az államügyészek felszólították a bankokat, hogy változtassák meg a bedőlő jelzáloghitelek nyomán elindított elbirtoklási eljárásra vonatkozó szabályokat és módosítsák a jelzáloghitelek kondícióit. A Fed is megerősítette, hogy pénzbírságot szab ki a hibázó bankokra, és csak az időzítés és a bírság nagysága a kérdéses.

A bankszektor már elfogadta, hogy beszüntetik az úgynevezett kétutas elbirtoklási eljárást, aminek lényege, hogy még a újratárgyalásának folyamata alatt megkezdik a lakás elbirtoklását.

bedől hatóság Bank jelzáloghitel szankció bírság
Kapcsolódó cikkek