Pénz- és tőkepiac

A németek sem tudják megállítani az ATM tolvajokat

A hamisított elektronikus készpénzkártyákkal történő csalás komoly problémát jelent a német pénzintézetek számára.

A Financial Times Deutschland (FTD) információi szerint a nagy pénzintézeteknek 2010-ben a pénzautomaták közel egyharmadát kellett kicserélniük biztonsági okokból, mert azok könnyen manipulálhatók voltak. A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) jelentése szerint a bankautomaták feltörése miatt okozott veszteség az előző évivel szemben kereken 50 százalékkal nőtt és mintegy 60 millió eurót ért el.

A bűnözők egyrészt a kártyaolvasó manipulációjával gyártanak le hamis kártyákat, másrészt minikamerákkal rögzítik a PIN kódokat. Az illegális tevékenység visszaszorítására a bankok kártyára nyíló ajtókkal és biztonsági kamerákkal igyekeznek védeni az ATM-eket, igaz, az csak a saját banképületeikben található gépeknél alkalmazható. Nagy reményeket fűztek a chipes kártyák beüzemeléséhez is, hiszen ezeket nehezebb feltörni, mint a mágneskártyásokat, de a bűnözők ezt is megoldják azzal, hogy Európán kívüli területekről bérelnek fel segéderőket.

A BKA adatai szerint tavaly 3183 ATM-et manipuláltak Németországban. Az CFTD jelentése szerint a német bankok elkeseredett harcot vívnak a bankautomatákat feltörő, jellemzően kelet-Európából működő bandákkal szemben. Ugyanakkor a banki ágazat egyre több új intézkedést hoz annak érdekében, hogy megfékezze a csalásokat.

Annak érdekében, hogy ne bizonytalanítsák el az ügyfeleket, a legtöbb bank hallgat az automaták feltörése témájában. Így például a Deutsche Bank nem akarta kommentálni azt a hírt, miszerint tavaly 1200 pénzautomatát cserélt ki, jelentős költséggel. Az úgynevezett Cash Group-ba tömörülő nagybankok az FTD információi szerint tavaly összesen 2500 ATM-et cseréltek ki, egy automata cseréjének költsége hozzávetőlegesen 100 ezer euró.


 

Németország mágnescsík bankautomata atm bűnöző feltör
Kapcsolódó cikkek