Pénz- és tőkepiac

A mentőcsomag támasz a kártyavárnak - Lesújtó kritika a Der Standardtól

A devizahitelesek megsegítését célzó otthonvédelmi csomagról közölt cikket szerdán a Der Standard című osztrák napilap.

Támasz a magyar kártyavárnak című cikkében a tudósító, András Szigetvari rámutat, hogy Magyarországon minden tizedik ház- illetve lakástulajdonos nem tudja fizetni az ingatlanra felvett hitelt, s hogy a magyar jelzáloghitelek hetven százalékát devizában vették fel.

Lénárd Mariann, a Banki Károsultjainak Egyesülete főtitkára az osztrák lapnak elmondta, hogy míg korábban jellemzően állástalanok fordultak hozzájuk tanácsért, időközben a probléma a középosztályt is elérte. A lap szerint Magyarországon mintegy 130 ezer háztartásnak van 90 napon túli lejárt jelzáloghitel tartozása.

A csomag ismertetése után a szerző osztrák bankokat szólaltat meg. A Raiffeisen Bank Internationalnál elemzők úgy vélekedtek, hogy a magyarországi bankokat gyakorlatilag újabb hitelezésre kényszerítik. Az Erste Banknál nem nyilatkoztak a lap megkeresésére. Gianni Franco Papa, az Unicredit csoporthoz tartozó Bank Austria Kelet-Európáért felelős igazgatója kiegyensúlyozottnak tartja a megoldást.

Lénárd Mariann ez utóbbi megállapítással nem ért egyet, azt mondta: "az embereknek szinte semmit sem használ ez a megoldás", mert a bajba került devizahitelesek adósságai tovább nőnek.

A Standard szerint a futamidő meghosszabbítása- mint lehetséges megoldás - Magyarországon még csak fel sem merült, pedig ez jó megoldás lehet - írja a lap. 

Németh Dávid elemző úgy vélekedett a Der Standardnak nyilatkozva, hogy "korlátozott keresletre" lehet számítani, legfeljebb százezer ügyfél veszi majd igénybe a csomagot. A halasztott fizetésért az azt választók végül magas árat fizetnek majd - mondta.

devizahitel Der Standard mentőcsomag Erste UniCredit Raiffeisen Lénárd Mariann
Kapcsolódó cikkek