Pénz- és tőkepiac

Váratlan fordulat - Reménykedhetnek az autósok

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kereslet kiszolgálása érdekében a következő hónapokban 60 millió hordónyi olajkészletet szabadít fel.

Nobuo Tanaka, az IEA vezetője bejelentette: a szervezet 28 tagállama 60 millió hordó olajat pumpál a piacra a következő hónapokban azért, hogy így pótolja a líbiai forradalom miatt kieső készleteket. A hivatalos magyarázat szerint a nyári szezonban tapasztalható keresletnövekedés tovább súlyosbítja majd az észak-afrikai ország kieső termelése miatti nehéz helyzetet és a szűkös piac veszélyezteti a gyenge lábakon álló globális kilábalást – olvasható a szervezet közleményében.

Az IEA becslése szerint a líbiai leállása miatt május vége óta mintegy 132 millió hordónyi könnyűolaj esett ki és a szakértők egyetértenek abban, hogy a jelenleg is háborúban álló ország ebben az évben már nem tér vissza a globális piacra. Tanaka megfogalmazása szerint remélik, hogy a ma bejelentett döntés biztosítja majd a "puha landolást" a világgazdaság számára.

Az IEA teljes készlete egyébként 4,1 milliárd hordóra rúg, ebből 1,6 milliárd hordót kizárólag vészhelyzet esetén mozgósíthatnak a tagországok. Ez a harmadik alkalom a szervezet történetében, amikor a tartalékok felszabadításáról döntöttek.

kereslet készlet Líbia olaj nemzetközi energia ügynökség IEA
Kapcsolódó cikkek