Pénz- és tőkepiac

"Féktelen frankspekuláció" - Már a svájci jegybank is vészjeleket küld

Példátlan növekedést produkált idén a svájci frank. A valutát – a dollárral szemben – csak a paraguayi guarani tudta megelőzni. A svájciak már hozzászokhattak, hogy lebegő valutájukat rendszeresen felkapja a nemzetközi tőkeáramlatok szele, ezúttal azonban különösen nagy nyomás nehezedhet rájuk, mivel igencsak megritkultak a frank alternatívái. A Swatch óragyártó ma megjelent üzleti adatai pedig arra utalnak, hogy a vállalatok is egyre türelmetlenebbek – olvasható az FXPro elemzésében.

Bár a svájci frank és a japán jen számít a két legnépszerűbb menedékvalutának, azonban jelentős különbséget láthatunk a két pénznem mögöttes dinamikájában. Ettől függetlenül, az elmúlt két és fél évben kemény versenyt vívtak a "carry valuta” szerep megszerzéséért, miután a svájci kamat újra a zéró érték közelébe került. Ez a verseny a frank/jen árfolyamot egy szoros tartományba kényszerítette, az 1,10-es és az 1,30-as szint között. Idén azonban megállíthatatlan volt a zuhanás, míg az árfolyamnál majdnem beállt az egyenértékűség. A tágabb értelemben vett, kereskedelmi súlyozású alapon közel 10 százalékkal erősödött a frank.

A gond csak abból áll, hogy a befektetők ezúttal az egyes országok államháztartási mérlegét is alaposan szemügyre veszik, míg ezt korábban nem tartották olyan fontosnak. A svájci frank a hatodik legnagyobb forgalommal rendelkező valuta a világon, de a nagyok közül az egyetlen, mely költségvetési többleten fut, melyet ráadásul a pénzügyi válság alatt ért el.

Svájcnak valóban nincs látható fiskális kockázata. Az állami kiadások a közel 10 százalékát teszik ki, míg a legtöbb fejlett gazdaságban ez az arány 40 százalék, vagy annál magasabb (az USA-ban pedig 24 százalék). Az ország természetesen tripla A hitelbesorolással rendelkezik, kötvénypiaca azonban kicsi, és elsősorban belföldi kézben van, így nincs különösebb veszélye annak, hogy a más államokat, többé-kevésbé érintő adósság-kockázat Svájcra is átterjedjen.

Mindazonáltal a Svájci Nemzeti Bank (SNB), a hirtelen értéknövekedés és az euróval szembeni újabb rekordszintek ellenére sem próbálta meg frankeladással elfojtani ezt az erősödést. A svájci 8 százalékot esett (mely Európában az egyik legrosszabb eredménynek számít) és az ország vállalatai is aggodalmuknak adtak hangot, a Swatch például ma a "féktelen frankspekuláció" erősen profitcsökkentő hatását hangsúlyozta. Ez valójában egy burkolt figyelmeztetés, hogy a hatóságok végre cselekedjenek.

Az SNB közben pozitív vagyonmérlegének előnyeit élvezi, a felhalmozott tartalék ugyanis a GDP 50 százalékát teszi ki, míg 2009-ben ez az arány mindössze 10 százalék volt. Az SNB ráadásul úgy érezheti, hogy a jelenlegi körülmények közepette amúgy is csak reménytelen harcot vívna. Miután az amerikai adósság-megállapodás után leülepedik a felkavart por és a befektetők újra elkezdik forgatni henyélő pénzeiket, előfordulhat, hogy az adósság-kockázattal küzdő valutákat ezután még inkább elkerülik. Ebben az esetben továbbra is fennmaradhat a frank menedékvaluta szerepéből származó vonzereje. Az SNB-nek pedig komoly kihívásokkal kell szembenézni a megváltozott globális erőviszonyok közepette.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorisítható illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

menedék Frank deviza svájci frank FxPro adósságválság SNB
Kapcsolódó cikkek