Pénz- és tőkepiac

Fontos az öngondoskodás, mégsem merünk lépni

A várakozások ellenére nem ugrottak meg a díjbevételek az életbiztosítási piacon az év első felében. Az öngondoskodás témája viszont érdekli az embereket, legtöbben a nyugdíjcélú termékeket keresik, de a tőkevédelem is nagyon fontos.

Bizakodva tekintettek az év elején az idei esztendőre a hazai életbiztosítók, az első fél év azonban csak többé-kevésbé váltotta be a reményeket. Az adó- és nyugdíjrendszer átalakítása miatt sokan arra számítottak, hogy megugrik az igény az öngondoskodás iránt, az első negyedévben azonban csökkentek a díjbevételek, és a második három hónap sem hozott látványos felfutást – mondják a piaci szereplők.
Voltak persze olyan cégek, amelyeknél nőttek a díjbevételek. A Grawénál például az első öt hónapban mintegy 20 százalékos emelkedés volt, mind az egyszeri, mind a folyamatos díjfizetésű klasszikus életbiztosításoknál nőtt az értékesítés.

A Groupama Garancia is arról számolt be, a unit-linked életbiztosítások iránti élénkülő keresletnek köszönhetően bővült a forgalma. Többen úgy tapasztalták, leginkább csak a unit-linked piacán van élénkülés, a Signal, az Erste és az Aegon például a rendszeres díjas befektetési egységekhez kötött konstrukcióknál tapasztalt felfutást, miközben a klasszikus életbiztosítások esetében folytatódott a díjbevételek amortizálódása, és az egyszeri díjas unit-linked szegmensben is visszaesés mutatkozik.

A várakozások is vegyesek. Az ING-nél úgy látják, az első negyedéves adatok alapján az új üzletnek sikerült a tavalyi szintről elmozdulnia, és éves szinten növekedést elérnie. Az, hogy díjbevétel-alapon még nem érezhető a felfutás, elsősorban a lejáratoknak és a visszavásárlásoknak a következménye. A Generali szakértői szerint ugyan egyre többen gondolkoznak az öngondoskodás különböző formáin – beleértve az életbiztosítást is –, de eddig kevesen tettek konkrét lépéseket ez irányba.

Az egykulcsos adórendszer bevezetésével bizonyos rétegeknél keletkező jövedelemtöbbletet még nem feltétlenül a hosszú távú megtakarításokban helyezték el az emberek, így lassú folyamatra számítanak: a növekedés megindulása nem kérdés, de annak várható időpontja kitolódik.

A K&H-nál hasonlóképpen vélekednek: a stagnáló tendencia ugyan a II. negyedévben is megmaradt, összességében viszont várható, hogy a rendszeres díjas díjbevételnél trendforduló következik be, és többévi csökkenés után enyhe növekedés lesz tapasztalható. „Ha viszont az egyszeri díjbevételt megtisztítjuk egyes piaci szereplők kampányszerű piac feletti ajánlatától, úgy ott is stagnálást látunk” – mondja Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágvezetője.

Ami az igényeket illeti, lapunk kérdésére válaszolva szinte mindegyik társaság megemlítette, hogy az idén a nyugdíjcélú megtakarítás a sláger. Az Aegonnál, a Generalinál, az ING-nél és az Avivánál is ezt keresik, és az Ersténél is a hosszú távú, folyamatos díjfizetésű életbiztosítást favorizálják a kliensek. A kockázatvállalási kedv továbbra is alacsony az ügyfelek körében, a Grawénál egy garantált technikai kamatú konstrukciót vásárolnak a legtöbben, a K&H-nál és a Groupama Garanciánál pedig arról számoltak be, hogy a tőkevédett eszközalapokat keresik a kliensek.

unit-linked öngondoskodás Groupama K&H ING biztosítás életbiztosítás kgfb
Kapcsolódó cikkek