BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így szorongatják meg a bankokat világszerte

A bázeli szabályrendszer ugyan csak évek múlva lép életbe, azonban a piac kikényszerítheti a tőkeemelést a gyengébbnek ítélt bankoknál.

Huszonnyolc nagybanknak pótlólagos tőkekövetelménynek kellene megfelelnie – közölte a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság kedden. Ha már most bevezetnék a „túl nagy, hogy csődbe menjen” szabályrendszert, akkor ennyi bank lehetne kockázatos, azonban nem közölték, hogy melyek ezek a pénzintézetek. A Bázel III. 7 százalékos Tier 1 tőkekövetelménye mellett a rendszerszinten kockázatos bankoknak 1-2,5 százalékpontnak megfelelő jó minőségű tőkére lenne szükségük kockázatokkal súlyozott eszközértékük arányában. A pótlólagos tőkekövetelmény attól függően változna egyes bankokra, hogy mekkora kockázatot jelent a globális gazdaságra, így fontos szempont a méret, a fenntarthatóság mértéke és az intézmény aktivitása.

A 2,5 százalékos extra tőkekövetelmény négy bankra lenne érvényes a Morgan Stanley múlt hónapban közzétett elemzése szerint. A közgazdászok úgy látják, ebbe a csoportba esne a HSBC, a Citigroup, a Deutsche Bank és a BNP Paribas. E négy bank közé kerülhet még a Bank of America, a JP Morgan, a Barclays és a Royal Bank of Scotland is – teszik hozzá a Morgan Stanley elemzői.

Nem mindenki ért egyet a szigorú szabályokkal. Jamie Dimon, a JP Morgan Chase vezérigazgatója és Brian T. Moynihan, a Bank of America vezérigazgatója szerint az új szabályok korlátozzák a hitelezést és ártanak a gazdaságnak.

A bankok nem használhatják majd a bizonyos körülmények között átváltható kötvényeiket (CoCo kötvények) a követelmények eléréséhez, mert a bázeli felügyelet szerint a CoCo kötvények nagyrészt teszteletlenek. Ezeket a kötvényeket akkor lehet törzsrészvényekké alakítani, amikor a bankok tartaléka egy bizonyos szint alá esik. Az új szabály szerin, ha a bank tőkemegfelelési mutatója a megengedett határ alá esik, nem válthatják részvénnyé a CoCo kötvényeket, hogy helyreálljon a bank tőkeellátottságát. Az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) múlt héten pénteken közzétett stressztesztje után a Bázeli Bizottság tovább növelheti a nyomást néhány hitelintézetre, hogy emelje saját tőkéjét.

A bázeli szabályrendszert teljes körűen csak 2019-től alkalmazzák, de elemzők szerint a bankoknak már korábban szembe kell nézniük azzal a nyomással, hogy emeljék tőkéjüket

A banki stresszteszt eredménye, amelyen nyolc hitelintézet (öt spanyol, két görög, egy osztrák) bukott el ugyan nem lepte meg a piacot, elemzők azonban a tesztnél jóval „stresszesebb” forgatókönyvet is készítettek, amelyek például számolnak egy görög államcsőddel. A teszt adatai alapján a JP Morgan emelése szerint 80 milliárd eurónyi tőkére lenne szükségük az európai bankoknak, amennyiben Görögország csődbe menne.

A Reuters számításai szerint az 5 százalékos tőkövetelmény szint helyett 6 százalékos szintet alkalmazva már 24 bank nem ugrotta volna meg a lécet, és 10 milliárd euró tőkehiány léphetne fel. Egy százalékponttal nagyobb, 7 százalékos szint mellett 41 bank bukott volna el, és közel 41 milliárd euró tőkehiánnyal lehetne számolni. „Ez utóbbi esetben olyan nagyágyúk is komoly tőkeemelésre szorulnának, mint a Royal Bank of Scotland, a Deutsche Bank vagy az UniCredit” – véli Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője. A Bloomberg a Société Générale-t is ide sorolja. Kondrát szerint a fő kérdés az, hogy a teszt „képes-e kikényszeríteni a gyenge helyzetű bankok tőkeemelését”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.