Pénz- és tőkepiac

Ismét nyomás alá kerülhet a forint - A frank a nevető harmadik

Az amerikai adósságplafonról szóló kongresszusi tárgyalások húzódása miatt egyre erősebb a svájci frank. Ez azonban már a svájci gazdaságnak sem jó, hiszen az exportőrök visszafogják beruházásaikat. A forint a kedvezőtlen külpiaci környezet ellenére tartja magát: a Commerzbank elemzője szerint ma 230,5-233,0 forint közötti árfolyam várható.

A forint - a hétfői gyengülést leszámítva - meglehetősen stabil, a 267-269 sávban mozog, az állampapíroknál sincs nagy változás. Csütörtök reggel egy 60 filléres erősödéssel kezdünk, akárcsak a lengyelek. A munkanélküliségi adat a vártnak megfelelő mértékben csökkent 10,8 százalékra, de valószínűbb, hogy a dollár euróval szembeni korrekciója miatt erősödtünk. Csütörtökön államkötvény aukciót tart az ÁKK negyvenötmilliárd forint értékben. A külföldiek állampapír-állománya történelmi csúcson van, de egy jó aukciós eredmény tovább erősítheti a forintot. Persze, ha nem lesz az amerikai adósságplafon emelésének kérdésében megegyezés, és realitásá válik a legrosszabb forgatókönyv, akkor a forint is nyomás alá kerülhet - áll a Commerzbank elemzésében.

Most már nem csak az amerikai de a piacok is plafonon vannak. A tőzsdék tegnap újra estek az amerikai megállapodás hiánya, a vártnál rosszabb amerikai ipari adat, illetve a tegnap megjelent Beige-book jelentés alapján valószínűsíthető gazdasági lassulás miatt. A német gazdasági miniszter nyilatkozata sem segített a helyzeten: szerinte egy uniós ülésen nem lehet megoldani az európai adósságproblémát.

Az S&P is leminősítette Görögországot negatív kilátással, ami nem ért igazán senkit meglepetésként. Az már inkább, hogy bármilyen amerikai kötelezettség késedelmes fizetése esetén „D” (a jelenlegi legrosszabb) kategóriába vágná az USA-t. Az egy éves amerikai csődbiztosítási felár közel 80 bázispontra, 20 ponttal az öt éves szint fölé emelkedett, amire eddig még nem volt példa. Újra egyre több jel mutat a „double-dip” (újabb gazdasági visszaesés) felé. Az amerikai gazdaság növekedésére a kiadások visszafogása negatívan hat, így még akár az újabb monetáris lazítás, a QE 3 is realitássá válhat.

A két gigász – a dollár és az euró - birkózásából a frank kerül ki nevető (vagy síró?) harmadikként. A dollár ellen történelmi csúcsára emelkedett a frank, és az euró ellen is erős szinten tartja magát. Ez nemcsak nekünk nem jó, mivel továbbra is jóval 230 fölött van az árfolyam, de a svájci gazdaságot is egyre jobban szorongatja az erős hazai deviza. Az exportorientált svájci vállalatok visszafogják beruházásaikat, többen gondolkodnak az euró alapú gazdálkodáson és a külföldön való termelésen is. Ha megoldódik az amerikai és az uniós adóssághelyzet, lehet, hogy Svájc problémái kerülnek előtérbe, és akkor talán a frank is gyengülni tud. De ez egyelőre, csak távoli délibáb a júliusi őszben.

forint Standard&Poor's adósságplafon Frank dollár USA euró
Kapcsolódó cikkek