Pénz- és tőkepiac

PSZÁF: Nem kapunk 8,2 milliárdot

2011. július 4-én több internetes portálon félrevezető információ jelent meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével kapcsolatban, amikor arról írtak, hogy az idei költségvetési hiányt növelő 12 milliárd forint zömét a PSZÁF kapja – olvasható a hatóság közleményében.

"Ezzel a téves tájékoztatással szemben a valóság a következő: A PSZÁF semmilyen pénzt, támogatást nem kapott a központi költségvetéstől. A PSZÁF működéséhez központi költségvetési támogatást nem vesz igénybe, a felügyelt intézmények által befizetett felügyeleti díjbevételből gazdálkodik.
 
Az elmúlt évek gazdálkodása során képződött 8,2 milliárd forint kötelezettségvállalással nem terhelt maradvány egy olyan pénzösszeg, amely a PSZÁF Magyar Államkincstárnál vezetett számláján rendelkezésre áll. Ebből, az elmúlt évek során felhalmozott 8,2 milliárd forintból kell 2011-ben teljesítenie a Felügyeletnek várhatóan több mint 7,2 milliárd forintos befizetést a központi költségvetés javára (2010-ben is befizetett összesen 5,5 milliárd forintot)." – olvasható a szervezet közleményében.
 
A 1216/2011 (VI. 28.) számú kormányhatározat a PSZÁF vonatkozásában arról szól, hogy engedélyezik az előirányzat maradvány felhasználását. Ebből tudja a PSZÁF befizetési kötelezettségét teljesíteni - tehát a PSZÁF nem kap 8,2 milliárdot.

 

maradvány hiány államkincstár pszáf költségvetés
Kapcsolódó cikkek