Pénz- és tőkepiac

Ügyes manőverrel terjeszkedik Nyugat-Európában az orosz bank

Az orosz külkereskedelmi bank (VTB) arra törekszik, hogy Németországban szerezzen ügyfeleket.

Összesen 1,5 milliárd eurót szeretne a német betétekből begyűjteni, ehhez direkt bankot nyitott Németországban és kedvező kamatokat kínál. A Die Presse szerint a VTB kedvező kamatokkal csábítja a német ügyfeleket: az overnight betétekért 2,4 százalékot kínálnak, ami magasabb a térség átlagánál. Az Európai Központi Bank 1,5 százalékos irányadó rátájánál kedvezőbb kamat a lap szerint felbolydulást idézhet elő a német pénzpiacon, német bankárok egymást között már háború közeli állapotokról beszélnek a betétekért folyó verseny kapcsán.

A VTB-bank terjeszkedésének különössége, hogy a Németországban begyüjtött betétesi pénzekért közvetlen az osztrák állam szavatol. Mint egy minőséget jelző pecsét szerepel a VTB-Direkt honlapján, vastagon nyomtatva, hogy a pénzintézet tekintetében az osztrák betétbiztositási alap az illetékes. Hogyan lehetséges ez? A VTB-bank Bécsben hozta létre a nyugat-európai központját. A németországi bank pedig a bécsi VTB-bank 100 százalékos leányvállalata és ezzel az oszrák betétbiztositási rendszer alá tartozik, eszerint pénzintézetenként és személyenként 100 euróig biztosítottak a betétek.

Az osztrák betétbiztosító szóvivője szerint a VTB eljárása korrekt. A törökországi Denizbank és Vakifbank is Ausztriából terjeszkedik Németország felé. A pénzintézeteket a bécsi pénzpiaci felügyelet ellenőrzi. Szakértők szerint a jelenség egyik oka, hogy a török vagy az orosz betétbiztosítási feltételek szigorúbbak, mint az osztrák.

A VTB bécsi szóvivője ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag kizárható, hogy az osztrák adófizetőknek káruk származna ebből a helyzetből, a pénzintézet pedig a Németországban gyűjtött tőke jelentős részét Ausztriában fekteti be és nem továbbítja az orosz anyabanknak.

Németország német VTB betétbiztosítás Ausztria
Kapcsolódó cikkek