Pénz- és tőkepiac

Újabb csúcs! 238 forint felett a frank

A svájci frank a reggeli órákban újabb árfolyamcsúcsot ért el 238,22 forinton.

Előző csúcsát pénteken délután állította be 236,68 forinton.

Az eurót 271,53 forinton, a dollárt 193,46 forinton jegyezték az új svájci frank csúcs idején.

A svájci frank a devizák széles körével szemben erősödik hagyományos befektetési menedék szerepének köszönhetően az euróövezeti adósságszolgálati válság rendezése körül kialakult kételyek miatt.

A hazai valuta az elmúlt évben az egyik legrosszabbul teljesítő fizetőeszköznek bizonyult, tavaly nyáron megfordult a 290-es szinten is, végül az euró ellenében 3 százalékot esett. A forint akkor leginkább azért gyengült, mert korántsem volt bizonyos, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési hiány leszorítása iránt.

Idén a Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram nyugtatta meg a piacokat, így a forint több mint 3 százalékot erősödött január eleje óta, vagyis visszatért a tavaly év eleji, 270-es szintre. A régiós fizetőeszközök közül főleg a lengyel zlotyval mozgott együtt a forint, a stabil cseh gazdaság a korona felértékelődését hozta 2010 eleje óta, míg a gyenge lábakon álló Románia fizetőeszköze gyengült. Az eurót a múlt héten 262 forinton is jegyezték, ez tizennégy havi forintcsúcs, pénteken, napközben azonban 271,5 forinton is járt, ami közel négyhavi mélypont. „Szinte kizárólag külső tényezők hatására gyengült 270-es árfolyam környékére a forint” – mondta a Világgazdaságnak Barta György , a CIB Bank vezető közgazdásza.

forint Frank 240 deviza július 2011 rekord
Kapcsolódó cikkek