Pénz- és tőkepiac

A Lehman-csődhöz hasonlítják a piaci helyzetet a befektetők

Rövid időn belül több száz pontot zuhant a Dax Németország 30 legfontosabb vállalatának tőzsdei állapotát mutató index. Szerdán reggelre az irányadó index 6700 pont alá is benézett, egy héttel ezelőtt még 7300 ponton állt. A befektetők már a Lehman Brothers csődjéhez hasonlítják a mélyrepülést.

A befektetők azonban a pánik helyett elhűlve figyelik az eseményeket. A tőzsdei belső eseményeket rögzítő Investors Inside szakmai blog így fogalmaz: „Micsoda egy nap! Ilyet, ilyen formában már régen nem élhettünk át”.  Úgy tűnik, néhányan még erre az esésre is játszanak. A Start Trading (Kezdjen el kereskedni) blog írója szerint a tegnap egy örömteli nap volt a tőzsdei medvéknek, olyan mint már régen. Ki tudja megmondani, hogy meddig tart ez őrület a piacokon: a piac ugyan emelkedett, bár esnie kellett volna, ám a tegnapi nap meghozta a medvék türelmét” – utalt a spekulánsokra az író.

A gyengélkedő világgazdasági növekedés ismét komoly nyomás alatt tartja a részvényeket, s a befektetők figyelmébe ismét a globális recessziós félelem kerül – fogalmazott Anita Paluch, a londoni ETX Capital elemzője. Európában úgy tűnik, hogy az újabb görög mentőcsomaggal nem múltak el az adósságválság miatti félelmek, amelyek egy teljesen új szintre jutottak azzal, hogy Spanyolországot és Olaszországot is egyre inkább fenyegeti a válság - magyarázta a piaci mélyrepülést az elemző.

Másfelől a Moody’s tartotta a negatív kilátásait az amerikai adósság-besorolást illetően, valamint a Fitch Ratings – amely szintén megtartotta az USA legjobb adósnak járó AAA-s minősítést – jelezte, jövőre az Egyesült Államok adósságállománya 100 százalék földé emelkedhet, amely összeegyeztethetetlen a tripla A-s besorolással.

A frankfurti kereskedésen a Volkswagen papírjainak árfolyama 3,2 százalékkal 128,20 euróra csökkent, hasonlóan a Daimler papírok kurzusa is esett: 0,9 százalékot 46,99 euróra.

Európa legnagyobb napilap kiadójának, az Axel Springernek a részvény-árfolyam azonban 8,7 százalékkal 31,45 euróra emelkedett, amely elsősorban a vállalat kedvező negyedéves jelentésének köszönhető. Az Axel Springer adózás előtti eredménye a második negyedévben 288,7 millió euróra emelkedett az egy évvel ezelőtti 261,2 millióról. Az árbevétel 12 százalékkal 1,53 milliárd euróra nőtt.

A német mellett a főbb európai indexek is több napja csak negatív tartományban töltötték a napot. A milánói börze például olyan drámai mélyrepülést produkált, hogy a piacokat Silvio Berlusconi személyesen, a parlament előtt tertott beszédével próbálja megnyugtatni. A beszédet eredetileg délután tartotta volna, ám ezt nemrég az olasz tőzsdezárás utánra, fél hatra tolta el.

Moody's Lehman DAX Axel Springer Frankfurt Amerika Fitch
Kapcsolódó cikkek