Pénz- és tőkepiac

Bedühödtek az olaszok: házkutatást tartottak a hitelminősítőknél

Házkutatást tartott a Moody’s és a Standard&Poor’s milánói kirendeltségén az olasz ügyészség, mivel gyanújuk szerint a tőzsdei kereskedésben napok óta tapasztalható óriási zuhanás miatt a hitelminősítők „piaci spekulációi” felelősek.

Az olasz hatóságok szerint az intézkedés célja, hogy kiderüljön, hogy a Moody’s és a Standard&Poor’s valóban a törvények betartásával hozták meg piacbefolyásoló döntéseiket – hangsúlyouta Carlo Maria Capistro, a vizsgálatot végző akciócsoport vezetője.

Az ügyészség lefoglalta a két hitelminősítő papírjait és azokat átadta az olasz tőzsdei felügyeletet végző Consob-nak. A S&P olaszországi divíziója közleményében csak annyit mondott, hogy au intézkedés teljes mértékben alaptalan. Hangsúlyozták, hogy fenntartják az, hogy elemzésük minden esetben a hatályos szabályok figyelembe vételével készül. A Moody’s szintén felhívta a figyelmet arra, hogy mindig szem előtt tartják felelősségüket a piacot befolyásoló adatok közzétételekor, s mindig együttműködtek az illetékes hatóságokkal.

Az ügyészség két ügyben indított nyomozást a hitelminősítőknél. Az egyikben két fogyasztói csoport panaszát követően kezdett vizsgálódni, akik azt kifogásolták, hogy a hitelminősítőknek túlságosan nagy a hatásuk a milánói tőzsdei árfolyamokra. Az egyik panasz a Moody’s gyakorlatát kifogásolta: a hitelminősítő 2010 májusában adott ki egy elemzést arról, hogy a görög adósságválságnak milyen tovagyűrűző hatása lehet az olasz bankokra. A másik beadvány a S&P döntését kritizálta,  a hitelminősítő idén májusban azzal fenyegette meg Olaszországot, hogy rontja hosszú távú besorolását az irdatlan államadósság állomány miatt.

Az ügyészség vizsgálja a hitelminősítők július 8-a és 11-e közötti tevékenységét is, amikor is óriási eladási hullám indult meg az olasz börzén azon félelem hatására, hogy az eurozóna harmadik legnagyobb gazdaságára is átterjed a Görögországban indult európai adósságválság.

A Consob a múlt hónapban arra kérte a Standard&Poor’s-t és a Moody’s-t, hogy ne hozzanak nyilvánosságra piacbefolyásoló információkat tartalmazó közleményeket, jelentéseket a tőzsdei kereskedés ideje alatt.

Standard&Poor's Moody's Olaszország ügyészség consob házkutatás
Kapcsolódó cikkek