Pénz- és tőkepiac

Berlin: Le a meztelen shorttal egész Európában!

Németország a részvények, államkötvények és CDS ügyletek úgynevezett "meztelen" short eladásának betiltását tartaná szükségesnek egész Európában - közölte a német pénzügyminisztérium a Reuters hírügynökséggel.

Csak egy ilyen tilalommal lehetne megakadályozni a piacokon dúló "destruktív spekulációt" - mondta a nevének elhallgatását kérő forrás. Németország támogatja Olaszország, Franciaország és Spanyolország és Belgium ilyen értelmű, pénteken hatályba lépett intézkedéseit - tette hozzá.

A "meztelen" short (naked short) ügyletben az értékpapír eladója nem szerzi be, nem veszi kölcsön az eladásra szánt papírokat, illetve nem győződik meg azok rendelkezésre állásáról. Hagyományos short ügylettel áresésből lehet nyereséget kivenni úgy, hogy az eladó a birtokában eredetileg nem lévő, hanem kölcsönvett papírokat ad el, majd vásárol vissza olcsóbban.

Az ügyletben a spekuláns az áremelkedés kockázatának teszi ki magát. Válsághelyzetben lévő piacokon a shortolás megnöveli az áresések lehetőségét, már csak azért is, mert a spekulánsok mindent megtesznek a szóban forgó papír árfolyamának leszorításáért.

Az európai tőzsdefelügyelet, az ESMA péntekre virradóra tájékoztatott erről, miután előzőleg arra figyelmeztetett, hogy fokozni fogja a nyugtalankodó értékpapírpiacok felügyeletét. A bejelentés annak nyomán született, hogy a hét folyamán különféle híresztelések miatt esett a banki részvények ára az európai tőzsdéken. Az ESMA szerint a négy ország tőkepiaci felügyeletei azért foganatosítják a tilalmat, hogy korlátozzák a hamis hírek terjesztése révén történő tőzsdei nyerészkedést.

A lépés után Dánia közölte, hogy nem tervez további tiltásokat a short pozíciókban. Az észak-európai országban még 2008-ban tiltották be a banki papírok shortját. A piaci szereplők nem örülnek a döntésnek. A kockázati tőkebefektetők egyik legnagyobb kereskedő csoportja szerint a piacokat negatívan érinti a határidős ügyletek betiltása Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Belgiumban. Andrew Baker az Alternative Investment Management Association vezérigazgatója szerint a lépés tovább növeli a piacok volatilitását.

Az európai felügyelet azonban az ügyletek betiltásával éppen a van árfolyamkilengéseket kívánja megakadályozni. Baker szerint ugyanakkor a shortolás legális tevékenység, amely segít abban, hogy a tőkepiacok hatékonyan működjenek. Baker szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a shortolás betiltása nem állítja meg a tőzsdei mélyrepülést és valóban súlyosbítja a volatilitást.  

 

Németország tőzsde short spekulációs meztelen short
Kapcsolódó cikkek