Pénz- és tőkepiac

Hasítanak a hazai aranykereskedők - Van, aki minden pénzét aranyra váltaná

Az arany ára tegnap ismét rekordot döntött, így még jó darabig a befektetők érdeklődésének a középpontjában van. A felfokozott keresletet az aranykereskedők is megérzik az árbevételi oldalon.

A világpiaci tendenciának megfelelően a hazai befektetők körében is jelentősen megugrott az arany iránti kereslet az elmúlt hetekben, több aranykereskedéssel is foglalkozó vállalkozás számolt be forgalma növekedéséről. A tendencia várhatóan kitart még, miután a nemesfém ára tegnap rekordot is döntött, egy unciáért (31,1035 gramm) már 1819,9 dollárt kellett fizetni.

A Solar Gold ügyvezető igazgatója, Szalai Sándor elmondta, hogy nagy érdeklődést tapasztalnak, irodájukat az elmúlt napokban valósággal megrohamozták a biztonságos befektetésre vágyók. A szakember hozzátette, a nagy érdeklődésnek megfelelően a cég árbevétele is exponenciálisan nő: tavaly közel 500 millió forinttal zártak, ez év első felében pedig már meg is haladták az egymilliárd forintos bevételt.

A nagy érdeklődésnek tudható be az is, hogy rövidebb időtávban ellátási nehézségek is felléphetnek, mivel ebben az időszakban az európai finomítók szokásos nyári leállására lehet számítani. Tapasztalataik szerint a vásárlók döntő többsége nem spekulációs céllal lép a piacra, sokkal jellemzőbb az a gondolkodásmód, miszerint megtakarításaik egy részét fektetik a menedéknek számító nemesfémbe. Volt olyan, aki az összes megspórolt pénzét aranyra kívánta váltani, de erről lebeszélték.

A társaság tulajdonosi körét képviselő Szabó Zsolt elmondta, azt tanácsolják a befektetőknek, hogy a megtakarítások csupán 5-10 százalékát tartsák aranyban, és azt sem egyszerre, inkább apránként vásárolják fel. A cég szakemberei arra is felhívták a figyelmet, hogy az aranybefektetést mindenképpen hosszú távra érdemes választani, a rövid távon gondolkodók kis tételben – nagyjából 50 gramm alatt – ne vásároljanak, mert az eladási és a vételi ár közötti különbözet a magas költségek miatt elérheti a 10-15 százalékot is, amely csak az ezergrammos tömb esetében csökken 3-5 százalék közelébe.

A cégnél saját konstrukciót dolgoztak ki arra, hogy a kisebb összegben gondolkodó befektetők se maradjanak le az aranyvásárlásról. Nekik aranyszámla nyitását javasolják, amelyen nyilvántartják rendszeres befizetéseiket, és hó végén dönthetnek arról, hogy tovább halmozzák a készletüket, vagy azt kérik, tömbösítsék a számlájuk mögött fedezetként álló nemesfémet.

A Solar Gold a megváltozott igényekre válaszolva üzletfejlesztéseket hajtott végre, bevezetik a letéti őrzési szolgáltatást, valamint a cég 10 millió forint jegyzett tőkéjű zártkörű részvénytársasággá alakul szeptember elejétől. Ezzel teljesítik az árutőzsdei szolgáltatókra vonatkozó tőkekövetelményeket is. Ennél is fontosabb lépés ugyanakkor, hogy a kereslethez igazodva jelentősen növelik az aranykészlet vásárlására fordítható tőkét.

A Magyar Aranypiac Kft. ügyvezető igazgatója, Schmidt Kálmán is forgalmuk bővüléséről számolt be, főleg az elmúlt egy hónapban érzékeltek jelentős, 3-4-szeres növekedést az aranytermékek terén. A cég árbevétele szintén reagált a piaci folyamatokra: a tavalyi 2,5 milliárd forinttal szemben ez évre óvatosan 4 milliárd forintot becsül, de ha a jelenlegi folyamatok továbbra is kitartanak, akkor akár az 5 milliárdot is elérheti a hangsúlyozottan az aranyon kívül átfogó nemesfémipari cég. A szakember tapasztalatai szerint a vevőiket jellemzően az inflációtól való félelem hajtja a biztonságosnak mondható aranytermékek felé. A nemesfém árát Schmidt Kálmán – a piac többi elemzőjéhez hasonlóan – nehezen megbecsülhetőnek tartja, de egy közeli korrekció után további emelkedést vár, így az unciánkénti 2000 dollárt könnyen elérheti még az év végéig.

arany aranyár berektetés megtakarítás
Kapcsolódó cikkek