Pénz- és tőkepiac

Irene a Wall Streetet sem hagyja hidegen

A hétvégén az Egyesült Államok az Irene névre keresztelt hurrikán miatt 65 millió, főleg az északi parton élő embert figyelmeztetett a vihar hevességére és otthonaik esetleges elhagyására.

Szerző: Tradenet Global

Michael Bloomberg, New York város polgármestere rendkívüli óvintézkedéseket jelentett be, mely szerint szombaton délutántól lezárják a teljes tömegközlekedési rendszert. A város három legnagyobb reptere – JFK, Laguardia és a Newark (N.j.) ennek megfelelően nem fogadott repülőgépeket, és a földalatti tömegközlekedést is (mely 468 megállót érint) teljesen leállítják.

A hurrikán várhatóan nem csak a keleti part gazdaságát, de a Wall Streetet is meg fogja bénítani, így egyelőre kérdéses hogy lesz-e kereskedés hétfőn. A viharnak köszönhetően milyen részvényekre érdemes jobban figyelni?

Az amerikai állampolgárok első sorban fontosabb élelmiszer-készleteket és vizet halmoznak fel ilyen esetekben. Ezek alapján érdemes figyelni például az ásványvíz- és üdítőipari óriásokra (Pepsico és Coca Cola), a húsiparban tevékenykedő Hormel Foodra, vagy az édességipari vállalatokra a növekvő kereslet miatt. A kereskedőknek érdemes figyelmet szentelni a Hershey (HSY) részvényeinek. A vihart követően a helyreállítási munkák miatt növekedni fog a kereslet a nyersanyagok iránt. A szektor két legnagyobb kereskedője a Home Depot (HD) és a Lowe’s (LOW). Irén nem fogja kímélni a légitársaságok részvényeit: United Airlines (UAL), Delta (DAL) és a Jet Blue (JBLU) csökkenést mutathatnak. A Jet Blue bejelenetette, hogy a több száz járat nem fog elindulni. A cég már így is 462 járatott törölt, melyek a new york-i repterekről indultak volna.

A Wall Street várhatóan gyengébb hetet fog produkálni, első sorban a közelgő Munkások napja (szeptember 5-én nem lesz kereskedés) és az Irene hurrikán miatt. A hétfői nyitást követően a kereskedők első sorban a hurrikán utáni kárjelentésekre figyelnek majd. A hét legfontosabb eseménye a megjelenő foglalkoztatási adatok lesznek, az augusztusi munkanélküliségi adatok pénteken látnak napvilágot. A szerdán megjelenő ADP előzetes jelentése augusztusra 9,1 %-os munkanélküliséget jelez előre. A júliusi személyes bevételek és kiadások hétfőn és csütörtökön jönnek ki.

S&P500 (SPY)

A piac jelenleg mélyponton van a júliusi végi, augusztus eleji erős csökkenést követően. Habár az elmúlt időszakban csökkent a volatilitás, továbbra is eltérő mozgásokat láthatunk mindkét irányban. Az S&P 500 a múlt héten 1100-as alacsony szinten tudott maradni, miután a vevők 1125-ös szinten vásároltak. A jelek pozitívak, de az index még mindig elmarad a várt stabil alaptól. Az 1208-as szint egy W alakzatot fog mutatni, ami egyben támasz is lesz. Az 1208-as szint felett a kereskedők az 1258-as célt fogják kitűzni.

kereskedés tőzsde hurrikán Wall Street irene Nasdaq
Kapcsolódó cikkek