Pénz- és tőkepiac

Nagy nyögésekkel ért véget a múlt hét

A múlt hét a körülményekhez képest jól kezdődött, de nagy nyögésekkel ért véget, ahogy a gazdasági bizonytalanság ismét eluralkodott a világon, és a kockázati étvágy csökkenése lenyomta a kockázatosnak tartott eszközök árát.

Szerző: Tradenet Global

Az európai aggályok főként a bankszektorra hatottak ki. Németország, Európa legerősebbnek tartott gazdasága évesített szinten csupán 0.1%-os növekedést tud felmutatni a második negyedévre. A múlt héten a német tőzsdeindex, a DAX -8.6%-os esést produkált, így összesen -21%-ban van az éves teljesítménye.

Amerikában 2008 márciusa óta az összes index a legrosszabb négyhetes időszakát hagyta maga mögött, az S&P 500 index például 16%-ot esett ez idő alatt. A múlt héten a Dow Jones -4.01%-ot, az S&P 500 index -4.69%-ot, a Nasdaq pedig -6.62%-ot esett.

Pénteken a Hewlett-Packard cég (HPQ) 20%-nál is többet zuhant, ami jelentősen lehúzta a Dow Jones ipari indexet. A komputer-óriás ugyanis lecsökkentette éves kilátásait, és bejelentette, hogy a magánszektorbeli tevékenységét felszámolja, és mostantól csak az üzleti szektorra koncentrál. A cég, mely évekig a Szilícium-völgy kiválósági mintapéldánya volt, most komoly gondokkal küzd a személyi számítógépek piacán. Mostanság már nem a teljesítmény és a minőség az elsődleges, hanem a stílus és a divat, és az ilyenformán megerősödött versenytársak ellenében a cég inkább a visszavonulást választja. A cég megszünteti a TouchPad gyártását is, és a cég váratlanul lecsökkenti a készülék árát is, mely így elképesztően olcsóvá válik. A 16 gigabájtos TouchPad így csupán 149 dollár lesz.

A hétvégén a cég az internetes boltokban a készletei jelentős részét kiárusította, és sok vásárló szeretett volna bespájzolni ezekből a kütyükből, ám egy részük egyszerűen hoppon maradt.

Az előttünk álló héten a befektetőknek déja vu érzésük lehet. Bernanke Fed-elnök újabb ösztönzőcsomagot hirdethet meg az évenként tartott Jackson Hole konferencián pénteken. Beszéde természetesen nagy figyelmet kap majd, és egész héten foglalkoztatja a befektetőket.
A héten nem túl zsúfolt a gazdasági hírek naptára. Hétfőn az új építésű lakóingatlan forgalmazásáról kaphatunk képet, szerdán a tartós fogyasztási javakról, csütörtökön pedig az új munkanélküliségi kérelmekről.

S&P500 (SPY)

A múlt hét folyamán a piac teljes korrekciót hajtott végre a rövidtávú mozgóátlagokig, melyek ilyenkor rövidtávú célként szoktak működni. A visszaemelkedés megállása figyelmeztethetett az eladási hullám újraindulására, mely csütörtök-pénteken ismét lendületet vett.

A piac valószínűleg újrateszteli az augusztusi mélypont 110 pontos értékét, és tudnunk kell, hogy ritka az az eset, amikor a piac ilyen mélypontot üt meg, majd onnan hirtelen felpattan. Sokkal valószínűbb egy duplaalj alakzat, vagyis az index ismét teszteli a mélypontot, mielőtt felpattanna. A héten tehát ennek kell kiderülnie. Természetesen elképzelhető a zuhanás folytatódása is. Ha azonban a kedélyek némileg lenyugszanak, bízhatunk a visszapattanásban, és akkor megcélozzuk a 121 pontot.

Dow Jones DAX spy HP tradenet
Kapcsolódó cikkek