Pénz- és tőkepiac

Kevesen végtörleszthetnek - 25 milliárdot bukhat az OTP

Ha sokan végtörlesztik devizaadósságukat, akkor elszabadulhatnak a kamatok és tovább gyengülhet a forint – erről Csányi Sándor, az OTP Bank első embere beszélt egy rendezvényen. Elemzők szerint viszont kevesen tudnak megszabadulni devizahitelüktől.

Az érintettek viszonylag szűk köre élhet majd a végtörlesztéssel – vélekedett a lehetőségről egy tegnapi háttérbeszélgetésen Szántó András, az Equilor Zrt. üzletágigazgatója. Becsléseik szerint 150-200 milliárd forint devizahitelt törlesztenek majd kedvezményes árfolyamon. Számításaik alapján az OTP-nek a legrosszabb esetben 150-200 milliárd, az FHB-nak 40-45 milliárd forint deficite származhat a végtörlesztésből.

A reális forgatókönyvvel számolva viszont az OTP-nél
20-25 milliárd, az FHB-nál pedig 3-4 milliárd forint körüli veszteség lehet.
Közben kiderült, hogy egy második mentőcsomagot is tervez a devizaadósoknak a kormányzat. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis azt közölte, olyan javaslatcsomagon dolgoznak, mely azoknak nyújt segítséget, akik azért nem vehetik igénybe a végtörlesztést, mert a meghatározott árfolyamszintek felett vették fel hitelüket. Konkrétumokat nem mondtak, ezért nem tudni, mekkora további veszteséget kell majd viselniük a magyarországi hitelintézeteknek. Becslések szerint 115-130 ezer adós 600-700 milliárd forintnyi hitelét érintheti a tervezett változtatás.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint viszont a bankok mellett az adósok is rosszul járnak, ha nagyon sokan végtörlesztik a devizahitelüket. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója erről a Corvinus Egyetemen beszélt hétfő este. Szerinte ugyanis a devizahitelek tömeges átváltása miatt elszabadulnak a kamatok, és ennek következményeként a forint is jelentősen gyengül. Így aki devizában tartozik, az magasabb árfolyamon törleszt, aki forintra váltja adósságát, annak magasabb kamatokat kell fizetnie. Ám ha a devizahiteleket csak nagyon kevesen váltják át, akkor nem lesz nagyobb megrázkódtatás – tette hozzá.


Csányi Sándor elmondta: az OTP Banknál 1200 milliárd forint a lakáshitelek állománya, ebből 548 milliárd forintnyi a devizahitel. Még ha ennek átváltása teljes egészében megtörténik, a bank tőkemegfelelési mutatója akkor is messze az előírt követelmények fölött marad. Ráadásul a  devizahitelek jelentette kockázatok is kikerülnek a portfólióból.
Az OTP Bank első embere megemlítette, hogy Magyarország gazdaságának mérete túl kicsi  38 bankhoz. Emlékeztetett rá, hogy Hollandiában három nagy bank birtokolja a piac 90 százalékát. Szerinte a verseny jót tesz ugyan a bankszektornak, de a  piaci helyzet hajszolta ésszerűtlen magatartásba a szereplőket.

Szerinte ebből a szempontból nem jött rosszkor a 2008-ban kiteljesedő pénzügyi válság, mert ha a devizahitelezés addigi gyakorlata folytatódott volna, az veszélybe sodorta volna a magyar bankrendszert. Csányi Sándor a legbosszantóbbnak azt nevezte, hogy az adósok nagy részét a hitelközvetítők beszélték rá a devizahitelre. „A hitelközvetítők a szegénység vámszedői” – mondta. Ismeretei szerint 2008 előtt az adósok 60-70 százaléka közvetítők útján vett fel devizaalapú jelzálogkölcsönt. „És most ezek a hitelközvetítők forinthitelek kiajánlására készülnek” – mondta Csányi. Ezért szerinte át kellene gondolni, hogy a hitelközvetítők folytathassák-e tovább ténykedésüket az országban.

Emelkedhet a Richter papírjának árfolyama

Az OTP-részvények helyett a Mol, a Richter és a Magyar Telekom papírjait ajánlották a befektetők figyelmébe tegnap az Equilor Befektetési Zrt. szakemberei. Kuti Ákos vezető elemző a Világgazdaságnak elmondta, hogy a Moltól

a korábban vártnál több nyereségre számítanak az év hátralévő részében. A Richter árfolyamáról pedig úgy vélik, hogy az az állami elvonás mértékének és a gyógyszer-támogatási rendszer átalakításának bizonytalanságai miatt ennyire alacsony. Az Equilornál úgy gondolják, a szabályok nyilvánossá válása után megszűnik ez a bizonytalanság és emelkedhet a gyógyszercég papírjainak értéke.

Világgazdaság - Giczi József Emelkedhet a Richter papírjának árfolyama Az OTP-részvények helyett a Mol, a Richter és a Magyar Telekom papírjait ajánlották a befektetők figyelmébe tegnap az Equilor Befektetési Zrt. szakemberei. Kuti Ákos vezető elemző a Világgazdaságnak elmondta, hogy a Moltól

a korábban vártnál több nyereségre számítanak az év hátralévő részében. A Richter árfolyamáról pedig úgy vélik, hogy az az állami elvonás mértékének és a gyógyszer-támogatási rendszer átalakításának bizonytalanságai miatt ennyire alacsony. Az Equilornál úgy gondolják, a szabályok nyilvánossá válása után megszűnik ez a bizonytalanság és emelkedhet a gyógyszercég papírjainak értéke. -->

devizahitel OTP FHB végtörlesztés hitel hitelközvetítő devizaadós
Kapcsolódó cikkek