Pénz- és tőkepiac

Orbán bankháborúba kezdett - Az osztrákok fegyverkeznek

A Magyarországon működő bankoknak kell benyelnie a külföldi devizákban felvett hiteleken elszenvedett árfolyamveszteséget, az összeg 5-6 milliárd euróra is rúghat Ausztriában. Az ország harcolni fog a törvény ellen - írta a Die Presse.

Az osztrák bankok várhatóan kénytelenek lesznek leírni a külföldi devizában felvett hiteleik egy részét. És nem azért, mert a magasan szárnyaló svájcifrank-árfolyam miatt több százezer magyar nem tudja törleszteni a hiteleket, hanem mert Orbán Viktor úgy akarja. A Fidesz által javasolt végtörlesztési árfolyamok rendkívül kedvezőek, a visszaváltáson elszenvedett (a jelenlegi árfolyamokhoz képest) 20 százalékos veszteség költségei pedig a hitelintézeteket terhelik.

A kormány tervezete hatalmas veszteségeket jelentene a Magyarországon is jelen lévő Raiffeisennek és az Erste Banknak: összességében mintegy 5-6 milliárd eurós mínuszt kellene lenyelniük. A hétfői hivatalos bejelentés sokkolta a bankokat: a banki különadó és a külföldi vállalatokat sújtó Robin Hood-adó után újabb követ gurított a kormányzat a pénzintézetek útjába - írja a lap.

A bankok a zuhanó árfolyamokkal fizetnek a politikai despotizmusért: az Erste és a Raifeissen papírok értéke több mint 10 százalékkal, két éves mélypontra esett vissza. "Igazán bizarr, hogy a kormány beleszól magánjogi szerződésekbe" - vélte Richter Sándor, a Bécsi Nemzetközi Közgazdaságtudományi Intézet kutatója. Amennyiben a törvényt elfogadják, a magyar gazdaság komoly bajba kerül, ha másért nem, hát azért, mert elszigetelődik az Európai Unión belül - nyilatkozta hétfőn a Bankszövetség.

A reakciókból jól leszűrhető az osztrákok óriási felháborodása. Michael Spindelegger külügyminiszter például sietett leszögezni, az összes létező EU-s jogi fórumon igyekszik majd megtámadni a magyar kormány szerződését. Maria Fekter gazdasági miniszter pedig levelet írt Matolcsy Györgynek a tervezett "kényszerátváltások" miatt, mely veszélybe sodorja egész Európa pénzügyi stabilitását.

Karl Gaulhofer, a lap glosszaírója szerint a devizahitelek problémáját demokratikusan is meg lehetne oldani, tiszteletben tartva a piac, a tulajdon és a szerződések szabadságának alapelveit. Tárgyalóasztalhoz lehetne ülni a bankokkal és fizetési haladékokban megállapodni, hogy az ügyfelek és bankok kimászhassanak "a közösen ásott árokból". Ezzel szemben Orbán Viktor "egy despota dühével" cselekszik.

A szerző szerint ha sor kerül a rögzített árfolyamon való egyösszegű törlesztésre, a két nagy osztrák bank, az Erste és a Raiffeisen elveszítene egy csatát, Magyarország viszont a háborút veszíti el. "Egy országba, amely búcsút mond a jogállamiságnak, amelyben minden befektetőnek bármikor fejedelmi önkénnyel kell számolnia, hamarosan senki nem akar majd több pénzt bevinni". Orbán Viktor a középkorba vezeti vissza az országot és gazdaságilag is romlásba viszi - vélekedett a Die Presse cikkírója.

átváltás Orbán Viktor végtörlesztés svájci frank hitel kiváltás
Kapcsolódó cikkek