Pénz- és tőkepiac

Üdvözlendő, hogy megváltozik az „átláthatatlan banki elszámolóár”

Fokozott várakozások előzték meg a miniszterelnök napirend előtti felszólalását tegnap kora délután. Közvetlenül Orbán Viktor beszéde előtt 284-ig gyengült a forint az euróhoz képest, amire tavaly év vége óta nem volt példa - írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A kereskedők a legrosszabbra számítva adták a bejelentés előtt a forintot, majd amikor kiderült, hogy a kormány nem szándékozik kényszeríteni a devizában hitelező bankokat, hogy az euróban, frankban, jenben fennálló kitettségüket saját kontóra 250, 180, illetve 2-es árfolyamon konvertálják forint alapú hitellé, akkor lassan megnyugodtak a kedélyek és 284-ről 282-ig konszolidálódott az árfolyam. A kormány arra számít, hogy kialakul a devizahiteleket kiváltó forinthitelek piaca, így a rögzített árfolyamon, végtörlesztéssel megszabadulnak az adósok devizakitettségüktől, írja Karsai Péter.

„A kérdés csupán annyi, hogy mennyivel lesz az új forinthitel kamata magasabb a refinanszírozott devizahitelhez képest. A következmények a bankszektorra nézve egyelőre beláthatatlanok, több százmilliárdos veszteségeket kellene a pénzintézeteknek lenyelnie” – vélekedett az elemző.

A Magyar Bankszövetség tiltakozásul bejelentette , hogy az EU-hoz fognak fordulni, onnan várnak nyomásgyakorlást a magyar kormány felé, hogy puhulhasson a most bejelentett tervezet.  Hozzáteszi: a pozitív adóslista, illetve a kiszámíthatóbb referencia kamatláb + marzs az eddigi átláthatatlan banki elszámolóár helyett mindenképpen üdvözlendő lépés, ez utóbbi két lépést már jóval korábban meg kellett volna hozni, de mindenesetre jobb későn, mint soha. Az 5 éves hazai CDS-felára tovább menetel felfelé, már 459-nél jár.

Másfél héttel ezelőtt az EKB-EU-IMF szakértői hirtelen elhagyták Görögországot – emlékeztet Karsai –, miközben azt vizsgálták, hogy a görögök minden vállalásukat teljesítik-e időben. Holnap visszatérnek a trojka felügyelői, ami azt sejteti, hogy mégis történnek lépések annak érdekében, hogy a hellének megkaphassák a következő 8 milliárd eurós részletet, amivel az októberi lejáró adósságot refinanszíroznák.

Az elemzői számítások szerint mindezek ellenére a hat hónapon belüli görög csődnek már 70 százalékos az esélye, a fizetésképtelenség a jelenlegi helyzet alapján szinte elkerülhetetlennek tűnik.

Barack Obama mai nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy a görög gondokon túl nagyobb baj lenne abból, ha a spanyolok és olaszok kerülnének a spekulánsok fókuszába. Ma 11-kor olasz kötvényaukció lesz, ennek kimenetele fontos lesz az euró/dollár árfolyamának alakulása szempontjából. A dollár további erősödésre van ítélve, a technikai elemzők szerint a következő támasz az 1,3410-es szintnél található, de ahhoz még jelen állapot szerint közel 200 pontot erősödnie kell.

Karsai a frank/forintról megjegyzi, „235-236 között jár a frank/forint árfolyama ma reggel, nincs túl nagy izgalom ebben a devizapárban. Holnap a Svájci Nemzeti Bank (SNB) kamatdöntése lesz, kíváncsian várjuk Hildebrand úr kommentárjait”.

froint CDS-felár Frank deviza IMF EU árfolyam elemzés
Kapcsolódó cikkek