Pénz- és tőkepiac

A befektetők szívesen elfelejtenék a nyarat

A nyarat a legtöbb befektető szeretné elfelejteni. A Wall Street a szeptemberi hónapot, és a harmadik negyedévet sem zárta túl fényesen. 2008. szeptember óta, amikor is az amerikai kapitalizmus egyik jelképe, és a Wall Street egyik meghatározó szereplője, a Lehman Brothers csődöt jelentett ez volt az egyik legnehezebb hónap.

Szerző: Tradenet Global

A negyedév végére a Dow és az S&P500 több mint 12 százalékot, a Nasdaq 14 százalékot esett. Az utolsó negyedévben az USA elvesztette a Standard & Poor’s által készített legmagasabb szintű hitelminősítését, ami sokkolta a piacokat. Úgy tűnik, az európai pénzügyi rendszer az összeomlás szélén áll, a globális gazdasági növekedésre vonatkozó adatok sem mutatnak sajnos fényes képet.

A kereskedők szeretnék elfelejteni a nyári hektikus mozgást, az elemzők azonban további csökkenést diagnosztizálnak. Október 11-én indul a bevételekkel kapcsolatos jelentési időszak, és bár lehet, hogy az amerikai cégek kedvező bevételi mutatókat tesznek közzé, egyelőre nincs megoldás az európai válságra.

Az több országában is adósságproblémák léptek fel. Amennyiben ezek az országok nem tudják visszafizetni az adósságaikat, úgy a bankok komoly veszteséget érezhetnek meg kötvényeik esetében, a globális révén pedig a hitelezés is elapadhat.

Mi volt az utolsó negyedév legjobb befektetése: nem más, mint az amerikai kötvények! A kötvények árai emelkedtek, miután augusztus 5-én kiderült hogy csökkent a USA államadóssága. Szeptember 22-re a 10 éves amerikai államkötvények éves hozam szintje 1.71 %-ra süllyedt.

A kötvények ára emelkedik, amikor csökken a kamatszint. A befektetők a bevételek helyett első sorban a biztonságra törekednek. A hétvégére a Dow 1.3 százalékot emelkedett, ugyan akkor szeptemberben 6 %-ot esett összességében, ami már az 5. csökkenő hónap. A SPY mindössze 0.4 %-ot esett a héten, de a havi csökkenés 7.2 %-ék körül van. A Nasdaq jelentős, 2.7 százalékos csökkenéssel zárta a hetet. A tech index 6.4 %-ot csökkent a múlt hónapban, és összességében 13 %-ot esett a negyedévben.

S&P500 (SPY)

A múlt hét kezdete még pozitívnak bizonyult és megvolt a lehetőség egy felfelé mozgásra. A hétfői 2%-os emelkedést egy keddi 1%-os emelkedés követte. Az emelkedést az a remény hajtotta, hogy az európai, főleg a görög válság a héten megoldásra kerül, amire nem kaptak egyértelmű jelzéseket a piac szereplői. Technikailag a 20-as EMA állította meg az emelkedést és fordította meg az irányt, azóta nincs megállás a zuhanásban. A következő szint az 1100, majd 0z 1011-es múlt évi support következhet.
 

Dow Jones Lehman adósság kötvény befektetők
Kapcsolódó cikkek