Pénz- és tőkepiac

Csak lassan kezd csordogálni a líbiai olaj

Az olajbevételek és a külföldön kezelt befektetések segíthetik Líbiát, hogy hamarabb állítsa talpra gazdaságát, mint az arab tavasz által szintén érintett szomszédos Egyiptom és Tunézia. A stabilitás megerősítése azonban korántsem lesz egyszerű a Kadhafi-rezsimet megbuktató szövetségen belüli ellentétek miatt.

Moammer Kadhafi halála lezárta a februárban kitört felkelés utáni líbiai polgárháborút a régi rezsim és a felkelők erői között, azonban a rend helyreállítása várhatóan még hosszú időt vesz igénye, amely előfeltétele annak, hogy a külföldi olajcégek teljes mértékben visszatérjenek Afrika legnagyobb, egyben a világ kilencedik legkiterjedtebb olajkészletével rendelkező országába.

A polgárháború hatására a líbiai olajtermelés az addigi 1,6 millió hordós napi szintről szinte a nullára esett vissza, majd az utóbbi hetekben elérte a 350 ezres mennyiséget. Az Átmeneti Nemzeti Tanács tervei szerint 15 hónap múlva térhet vissza a felkelés előtti szintre az ország olajipara.

A Barclays Capital, a londoni City rendszeres olajpiaci elemzéseket is közlő befektetetési bankcsoportja Kadhafi halála után kiadott értékelésében nem növelte meg a korábbi előrejelzésében megadott, év végére várt napi 600 ezer hordós termelési szintet, miután a pénzintézet elemzőinek megítélése szerint az új rezsim frakciói közötti ellentétek lassíthatják majd az ország és így az olajipar újraépítését. A helyzetet jól mutatja, hogy a fővárosban, Tripoliban huszonnyolc különböző milícia vigyázza a rendet, ugyanis minden egyes törzsnek, klánnak megvan a saját kisebb fegyveres egysége.

Az exportbevételek 95 százalékát lefedő olajipar részleges leállása miatt becslések szerint az idén az ország GDP-je mintegy 34 százalékkal csökkenhet. Az olajárra amúgy nem gyakorolt jelentős hatást Kadhafi halála, ugyanis számítani lehetett a volt rezsim erőinek mihamarabbi teljes felszámolására, így a piac már előre beárazta, hogy fokozatosan magasabb sebességre kapcsol az olajtermelés az országban.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

OPEC kadhafi Líbia olaj
Kapcsolódó cikkek