Pénz- és tőkepiac

Elszakadtunk a régiótól – A forint egy másik ligába készül átigazolni

Tegnap délután tovább enyhült az euróra nehezedő globális nyomás, szeptember elején volt utoljára 1,42 közelében az EUR/USD árfolyama. A dollár esése a feltörekvő devizák között erősödést okozott, de ebből a körből a forint kimaradt a korábban már említett leminősítési várakozások miatt – áll a Commerzbank napi elemzésében.

Összehasonlítva a térségbeli devizákkal a forint masszív alulteljesítést tud felmutatni. A korona/forint árfolyama a 12,10 körüli értékével történelmi rekordon van, (érdekesség, hogy a devizapár közel tizenkilenc éves létezése óta a forint 300 százalékot gyengült a koronához képest, 1993-ban ugyanis még 3,5 körül volt az átváltási árfolyam.) de a zlotyval, illetve a lejjel szemben is rég nem látott szinteken tanyáznak a forint keresztárfolyamok.

A régiós devizáktól való elszakadás sajnos komoly figyelmeztető jel, arra, hogy a forint szép lassan egy másik ligába készül átigazolni. Ha bekövetkezik a bóvli kategóriába sorolás, akkor a hazai fizetőeszköz értéke tovább veszíthet a román lejjel, a lengyel zlotyval, a cseh koronával szemben, nem beszélve az euró és az dollár keresztárfolyamokról, ahol még szembetűnőbb lehet a változás – vetítik előre a Commerzbank elemzői.

„A pénzintézetek feltőkésítésének híre beindította a részvényvásárlók fantáziáját és a részvénypiacokon komoly emelkedés bontakozott ki. Elsőként most is a bankszektor papírjainak az árfolyamát húzták zsinóron felfelé. A bankpapírok egyszerűen túlzottan alulértékeltek, ha egy befektető már nem számít további szakadásra. Márpedig a tegnap hajnali EU döntéscsomagnak az a legnagyobb hozadéka, hogy elhessegette az Unió összeomlásával, csődjével kapcsolatos félelmeket” – mutatnak rá.

Az EU megállapodást az amerikai elnök is üdvözölte, Barack Obama szerint a megegyezés fontos lépés az adósságkrízis megoldása felé. A jövő héten, csütörtökön, illetve pénteken rendezik meg a G20-ak találkozóját, ahol Nicolas Sarkozy elmondása szerint Kína szoros együttműködést fog tanúsítani a többi résztvevővel annak érdekében, hogy az IMF alap keretösszegét érdemben meg tudják emelni. Amennyiben nem érkeznek váratlan hírek a nap folyamán, akkor az euró/dollár árfolyama 1,41 - 1,42 között maradhat, a dollár/forint kurzusa - a forint mozgásának függvényében - 210-214 környékén valószínűsíthető – vélekednek az elemzők.

Ma reggelig sem gyengült számottevően talált a frank az euróval szemben, valamivel 1,22 felett stagnál az euró/frank árfolyama. A frank/forint árfolyama viszont emelkedik 244-ről 246 felé a 300 körüli euro árfolyam eredményeképp – tették hozzá.

forint CHF Frank elszakadás HUF EU euró régió adósságválság árfolyam
Kapcsolódó cikkek