Pénz- és tőkepiac

Kapkodnak a Pénzverő befektetési aranyáért

Három év alatt több mint 200 millió darabbal csökkent a Magyar Pénzverő kibocsátása. A cég egyre inkább a befektetési aranylapkák és -érmék gyártására koncentrál, de bérmunkában még acéledzést is vállal.

Már gyártja a Magyar Pénzverő Zrt. azt a színarany Liszt Ferenc emlékérmét, amelyet október 21-én bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank. A Pénzverő főtevékenysége az MNB megrendelésére forgalmi és emlékpénzérmék gyártása, ez teszi ki az idei árbevétel mintegy felét – tájékoztatta lapunkat Gaál Ferenc, a társaság vezetője.

A bevétel másik fele piaci tevékenységből származik: a társaság saját kibocsátású éremgyártásához tartozik az egyedi megrendelésre történő munka is. Emellett a szabad kapacitást különböző szolgáltatásokkal kötik le. A legjelentősebb bérmunka a fémalkatrészek edzése: különböző gépgyártó vállalatok speciális alkatrészeit edzik hőkezeléssel.

Ami a nemesfém emlékpénzérmegyártást illeti, ezek esetében a vevőkör elsősorban a numizmatikusokból áll, de vannak úgynevezett tematikus gyűjtők is, akik csak irodalmi vagy történelmi hírességek érméit vásárolják. A harmadik csoport az alkalmi vevőké, akik csak egy-egy érmét vesznek vagy ajándékként vásárolnak elsősorban ezüstérmeket.

Egyre nő ugyanakkor azok köre, akik befektetési céllal vásárolják az aranyat. A Pénzverő 5 és 50 gramm között számos kivitelben gyárt aranylapkát befektetési célokra. Mivel azonban nagyon nő a kereslet, az osztrák pénzverdétől vásárol a cég, ha kapacitása nem elegendő a vásárlói igéynek kielégítésére.

„Természetesen az osztrák befektetési arany is jól ismert a gyűjtők körében. Ugyanakkor mind a magyar, mind az osztrák pénzverő visszavásárlási garanciával értékesíti a lapkákat, hiszen a vevő számára fontos a tudat, hogy bármikor pénzzé teheti a készletét. A visszavásárlási garancia a tőzsdei árfolyamhoz kötődik” – foglalta össze Gaál Ferenc, hozzátéve, hogy a Pénzverő tavaly mintegy 100 millió forint értékben forgalmazott befektetési aranyat, ám az idén akár az 50 százalékot is elérheti a forgalombővülés. Ugyanilyen arányban nő az érmeértékesítés is, így az aranylapkák és -érmek együttes forgalma ebben az évben meg fogja közelíteni a 800 millió forintot.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

arany gyűjtő érme befektetés Pénzverő
Kapcsolódó cikkek