Pénz- és tőkepiac

Rángatják a forintot - Heti csúcsról küldték a startvonalra

Kissé pozitív nemzetközi környezetben reggel 1 százalékos erősödést mutatott a forint, azonban hamar elfogyott az előnye.

A befektetők mérsékelt optimizmussal fogadták az euróövezeti adósságválsággal kapcsolatos hétvégi EU-csúcsot. Szerdán folytatódnak a tárgyalások, a fontosabb döntéseket akkorra halasztották. Az európai vezető tőzsdeindexek kisebb emelkedést tudtak elkönyvelni délelőtt: az angol FTSE-100 index 0,25, a német DAX 0,6, a francia CAC-40 index 0,3 százalékkal került feljebb.

A forint reggel egyhetes csúcsra erősödött az euróval szemben, 298-as záróárfolyamról 294-ig menetelt a forint, azonban hamar visszahúzták a startvonalra. A hazai deviza mutatja a legjelentősebb volatilitást a régiós fizetőeszközök közül.

A nemzetközi hangulat változékonysága mellett a forint árfolyamát hazai kockázatok is terhelik. Elsősorban az esetleges leminősítéssel kapcsolatos aggodalmak miatt övezik kockázatok a forinteszközöket.

Holnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa dönt a jegybanki alapkamatról: elemzők nem várják, hogy a jegybank változtat a 6 százalékos kamatszinten.

forint devia euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek