Pénz- és tőkepiac

Vizsgálat indul az Erste-vezér ellen?

A bécsi ügyészség is vizsgálja az Erste Bank múlt héten kibukott "mérlegtisztítási" ügyét, ezzel kapcsolatban jelent meg a hivatalnál Andreas Treichl, a pénzintézet vezérigazgatója.

Az ügyészségi szóvivő, Thomas Vecsey szerint egyelőre kérdéses, indul-e hivatalosan is nyomozás az ügyben, ám szakértők szerint elképzelhető, hogy az ügyészség csak arra vár, mit lép a Pénzügyi Felügyelet, amely szintén vizsgálódik.

Az ügy előzménye, hogy az Erste az európai gyakorlattól eltérően nem a piaci áron számolta el a mérlegében a mintegy ötmilliárd eurónyi CDS-állományát. (A pénzintézet ugyanis állítása szerint a CDS-eket csak és kizárólag az állampapír-ügyletei biztosítására használta, sosem kereskedett velük, és minden alkalommal lejáratig magtartották a szerződéseket, így nem képviseltek befektetési eszköz szintjén értéket a mérlegben.) A bank azonban az első "mérlegtisztítási" vádak érkezésekor bejelentette, hogy javítják a 2009-es és 2010-es mérleget a megkötött CDS-ügyleteket elfogadott árazási metódusával.

Az osztrák szociáldemokraták szerint viszont az igazságszolgáltatásnak kell közbelépnie, mivel Treichl 2010-es 1,3 millió euróra rúgó bónuszát az akkori mérleg alapján állapították meg. A kormányzó koalíció legnagyobb pártja szeretett volna a bankvezérrel tárgyalni, ám az nem jelent meg az invitálások ellenére.

Az Erste Bank eddig minden vádat visszautasított az üggyel kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy minden tekintetben korrektül jártak el: a 2009-es és 2010-es mérlegeket az elvárásoknak megfelelően jövő hétre módosítják. Hogy Treichl visszafizeti-e a tavalyi év után járó bónuszát, egyelőre kérdéses.

Treichl mérleg CDS Erste Bank
Kapcsolódó cikkek