Pénz- és tőkepiac

Felbőgeti a fűnyírót az UniCredit - Mi lesz velünk?

Eszközértékét tekintve Olaszország legnagyobb bankja, a magyarországi érdekeltséggel is rendelkező UniCredit várhatóan 7,5 milliárd eurós részvényesi tőkebevonást, több ezer fős létszámleépítést és a londoni értékesítési és kereskedési üzletág értékesítését jelenti be hétfői sajtótájékoztatóján - írta hétfőn a Reuters brit hírügynökség banki forrásokra hivatkozva.

Az UniCredit vezérigazgatója hétfő délután, 16 órakor tart sajtótájékoztatót, amelyen - a forrás szerint - 3 éves stratégiai tervet jelent be Federico Ghizzoni.

Az Európai Bankhatóság számításai szerint az UniCreditnek mintegy 7,4 milliárd eurós pótlólagos tőkebevonásra van szüksége az európai vezetők által előírt szigorúbb banki tőkemegfelelési kritériumok teljesítéséhez. Az olasz jegybank mindazonáltal már engedélyezte mintegy 2,4 milliárd eurónyi hibridtőke beszámítását.

A forrás a hírügynökségnek elmondta: vélhetően 2012. első negyedévben kerülhet sor a részvénykibocsátásra, a tulajdonhányaddal rendelkező piaci szereplők 40 százalékos diszkontárfolyam mellett tennének be új tőkét a bankba.

A Reuters értesülései szerint a vezérigazgató bezárná londoni részvényértékesítési és kereskedési üzletágát, és világszerte 5 ezer fős létszámleépítést hajtana végre. A források szerint a kisebb kelet-európai leányok értékesítése is a tárgyalóasztalon van, bár Ghizzoni már többször hangsúlyozta: a török és lengyel bankoktól nem válik meg az UniCredit. A pénzintézet hétfőn hozza nyilvánosságra harmadik negyedévi eredményeit.

A cikkekre reagálva a konszern magyarországi leányának vezetése közölte: az UCB nem vonul ki Magyarországról, csupán nem folytatja a korábban egyszer megígért erős fióknyitási expanziót.  A cég hozzátette: a magyarországi UCB-t nem kell feltőkésíteni, tőkemegfelelési mutatója a második legerősebb hazánkban, ráadásul profitábilisan működik.

A fenti hírekkel kapcsolatban a bank elmondta, hogy a magyarországi tevékenysége változatlanul és biztonságosan folytatódik. A fiókhálózat bővítési terveiket egyelőre ugyan befagyasztották, de egyéb fejlesztéseik is zavartalanul folynak, jó példa erre, hogy éppen most lett a magyar Unicredit a hazai piac leginnovatívabb bankja. Tevékenységük és ügyfeleik biztonságát az is szavatolja, hogy minden hazai és nemzetközi elvárást meghaladó, hazánkban a 2. legerősebb tőkemegfelelési mutatóval rendelkező bank az Unicredit.
 

részvény eredmény UniCredit bankcsoport leépítés
Kapcsolódó cikkek