Pénz- és tőkepiac

Hajszálnyira a Lehman-helyzettől - Nem győz menteni az EKB

Az euróövezeti bankok egynapos, az Európai Központi Banknál (EKB) elhelyezett betétállománya éves csúcsra szökött pénteken, miután a bankok inkább biztosabb helyre menekítik pénzüket, mintsem egymásnak hitelezzenek.

Az EKB hétfői tájékoztatása szerint a bankok 288,43 milliárd eurót helyeztek el az egynapos betétben, ami magasabb a csütörtöki 275,23 milliárd eurónál. A pénteki betétállomány a legmagasabb volt 2010. június 30-a óta, amikor 310,43 milliárd eurót helyeztek el. Három évvel ezelőtt, 2008. november 6-án, a Lehman Brothers összeomlását követő pénzpiaci válság alatt 297,42 milliárd eurón tetőzött az eszköz kihasználtsága.

Immár október vége óra 200 milliárd euró körüli összegben helyeznek el az EKB-nál "éjszakai őrzésre" pénzt a bankok. Ez elemzők szerint azt jelzi, hogy a bankok inkább a biztosabb központi banki elhelyezését választják felesleges likviditásuknak, mintsem egymásnak hiteleznének. A bankok nem tudják ugyanis egymásról, hogy mekkora a kitettségük a bajba jutott euróövezeti államok adósságának.

Eközben a szervezet olasz és spanyol államkötvényeket vásárolt hétfő délelőtt a másodlagos piacon azt követően, hogy csúcsra szöktek a hozamok - közölték kereskedők a Dow Jones üzleti hírügynökséggel hétfőn. "A vásárlásokat most kezdték el, az 5 év lejáratú papírokat viszik" - mondta egy kereskedő.

Az EKB azután kezdett el kötvényeket vásárolni hétfőn, hogy eurótörténeti csúcsra szökött a 10 év lejáratú olasz állampapírok, a német Bundokhoz mért felára. A referencia, 10 év lejáratú olasz államkötvények (BTP) hozama a pénteki záróhoz képest 28 bázisponttal 6,62 százalékra szökött hétfő reggel. Az intervenció után 6,57 százalékos hozamszint mellett kereskedtek a papírral. A hasonló spanyol papírok hozama 5,65 százalék volt, 10 bázisponttal több mint pénteken.

Az EKB augusztus elején jelentette be, hogy újjáéleszti másodlagos kötvénypiaci programját (SMP). Az EKB nem közöl arra vonatkozó információ, hogy pontosan milyen állampapírokat vásárol, csupán hetente egyszer, hétfő délután, az előző héten lezárt tranzakciók értékéről tájékoztat.

EKB Lehman olasz spanyol Bank kötvény betét
Kapcsolódó cikkek