Pénz- és tőkepiac

Lehman-helyzettel sokkolják a bankokat

Hamarosan megmutatkozik, hogy az amerikai nagybankok miként tudnának ellenállni az euróövezetben bekövetkező újabb pénzügyi válságnak.

A Federal Reserve, az Egyesült Államok jegybankja ugyanis éves stressztesztje során azt vizsgálja, hogy a legfontosabb amerikai pénzintézetek milyen helyzetbe kerülnének, ha az európai kötvények vagy értékpapírok értéke drámaian zuhanna.

A 31 legnagyobb amerikai banknak bizonyítania kell, hogy képesek lennének átvészelni egy, az év végével kezdődő és erősen növekvő munkanélküliséggel párosuló recessziót. A múlt évben jóváhagyott pénzügyi felügyeleti reform előírja, hogy a stresszteszten valamennyi, egyenként 50 milliárd dollárnyi tőkével rendelkező banknak részt kell vennie – jelenti a Wirtschafts Woche.

A stresszteszten olyan pénzintézeteknek kell részt venniük, mint a Bank of America, a Citigroup, a Goldman Sachs, a JP Morgan Chase, a Morgan Stanley és a Wells Fargo. A pénzintézeteknek a tőketervüket január 8-ig kell be terjeszteniük, az eredményeket pedig március 15-én közlik. A The Wall Street Journal  szerint  a Fed most visszatér a 2009-ben alkalmazott szigorúbb vizsgálathoz. Ez pedig jelzés a befektetők számára arról, hogy szigorúbb stresszteszteket alkalmaznak, mint Európában. Az említett hat banknak a bankközi tevékenységük miatt különösen átfogó teszten kell helyt állniuk További tizenkét bankot kevésbé mélyreható vizsgálatnak vetnek alá.


 

tőke Lehman Bank stresszteszt válság amerikai
Kapcsolódó cikkek