Pénz- és tőkepiac

Szuper Mario szárnyakat adott a Wall Streetnek

A Wall Street a csütörtöki napon is emelkedett. Az S&P 500 visszatért pozitív tartományba.

Szerző: Tradenet Global

Tegnap a görögök bejelentették, hogy mégsem lesz népszavazás az eurózóna megmentését szolgáló mentőcsomaggal kapcsolatban, az Európai Központi Bank döntése alapján pedig 1,25 %-ra csökkent az irányadó kamatráta.

Mario Darghi irányítása előtt, az év elején kétszer is emelte az irányadó kamatlábat az EKB, így a kamatcsökkentés tényét a befektetők pozitívan fogadták, az alacsonyabb hitelfelvételi költségek segítenek gyorsabban kilábalni a recesszióból a kontinenst. Amennyiben a görög népszavazáson megbukott volna a mentőcsomag, vélhetően belebukott volna az egész európai pénzügyi rendszer, Görögország teljes csődje mellett. Jelenleg emelkednek a piacok, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy továbbra is ingatag a pénzügyi helyzet Európában, ami hosszú távon volatilitást és bizonytalanságokat szülhet. Uri Landesman, a Platinum Partners elnöke szerint „Pozitív hangulat uralkodik most a piacokon az európai helyzet miatt, de nem lehet megjósolni, mit fog hozni a holnap.”

Tegnap szinte az összes szektor 1 %-os feletti emelkedést könyvelt el. A növekedést az energia szektor vezette, 2.5 %-al, mely első sorban az Alpha Natural Resources (ANR $27.11) 13 százalékos növekedésének volt betudható. A Groupon részvényei a várt 16-18 dollár helyett 19-21 dolláros részvényenkénti áron mozognak majd, a cég bejelentés alapján a  kereskedés ma indul a Nasdaq-on GRPN néven.

Péntek: Európában zajlanak a görög helyzettel kapcsolatos megbeszélések, New York-i idő szerint 8:30-kor fog megjelenni a foglalkoztatási adat. Az októberi hónapra 100 ezer új munkahelyet várnak, azonban ez az adat sem fog szépíteni a magas, 9,1 %-os munkanélküliségen. A Groupon esetében 20 dollár feletti értékben indulhat ma a kereskedés. A közösségi óriás, LinkedIn (LNKD) részvényei 10 %-os esetek tegnap a zárás után, a Starbucks (SBUX) pedig 3 százalékot emelkedett.

S&P500 (SPY)

Ahogy azt vártuk is, az index-nek sikerült elérni a 125.5-ös szintet, így a következő jelentőseb pont 130-nál várható, ami egyben új éves csúcs is lenne. Támasz szint 121.5-nál alakulhat ki.

 

Draghi EKB görög Wall Street tradenet kamat
Kapcsolódó cikkek