Pénz- és tőkepiac

BIF-részvényes az FHB Bank

Az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. 1,47 milliárd forintért értékesítette az FHB Szolgáltató Zrt.-t a Budapesti Ingatlan Holding Vagyonkezelő Zrt. részére BIF-papírokért cserébe.

Az ügylet által az FHB Bank 10 százalékos részesedést szerzett a B kategóriájában forgó Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt.-ben. A vevő 2,583 millió darab BIF-törzsrészvénynyel fizet. Mivel az FHB Szolgáltató Zrt. tulajdonában lévő immateriális javak kikerülnek az FHB bankcsoportból, a csoport szavatolótőkéje várhatóan több mint 9 milliárd forinttal nő.

Az FHB Szolgáltató Zrt. cégnevet változtat, de a megkötött szerződések alapján továbbra is nyújt informatikai szolgáltatásokat a bankcsoport részére. A Spéder Zoltán, a BIF Nyrt. igazgatótanácsának elnöke tulajdonában lévő Budapesti Ingatlan Holding részvényenként 569 forintos árfolyamon adta el a BIF-papírokat az FHB Banknak, tőzsdén kívüli ügylet keretében.

A zrt. tulajdona ezáltal 25 százalékról 15-re csökkent a BIF Nyrt.-ben, Spéder Zoltán közvetett részesedése pedig 25-ről 16,6 százalékra esett. Az FHB-hoz került 10 százaléknyi BIF-részvényre a 2011. december 1-jén kötött opciós megállapodás alapján vételi jogot szerzett a Budapesti Ingatlan Holding Vagyonkezelő Zrt. és az ugyancsak Spéder Zoltán irányítása alá tartozó A64 Vagyonkezelő Kft. 

részvényes FHB bankcsoport Vagyonkezelő spéder BIF
Kapcsolódó cikkek