Pénz- és tőkepiac

Emelkednek a betétkamatok

A végtörlesztés és az alapkamat-emelés hatása a betétpiacra is begyűrűzött: a kamatok egyre magasabbak, több banknál is meghaladják a 8 százalékot. Jövő héten kamatemelés jöhet, ami még jobban felsrófolhatja a rátákat.

Gyors ütemben nőnek a betétkamatok a bankoknál: októberben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint még alig 5,5 százalékos átlagkamat mellett köthették le az ügyfelek a pénzüket, mostanában viszont már a megtakarítással rendelkezők szinte bármelyik nagyobb hitelintézetnél találnak a 8 százalék körüli vagy még annál is magasabb betétkamatokat. Ez nem meglepő, hiszen a kedvezményes árfolyamú végtörlesztési lehetőség szeptember végi bevezetése után meredek ütemben drágulni kezdtek a banki források, a folyamatot pedig tovább gyorsította a november végi jegybanki alapkamat-emelés.

Mindezek eredményeként a bankközi piacon kapható forintkölcsönök kamata október elejétől nagyjából 0,8–1,5 százalékponttal emelkedett. Az egyre drágább bankközi piacon sem jutnak azonban a jelek szerint megfelelő mennyiségű forráshoz a hazai bankok, az akciós betétkamatok ugyanis nem egy esetben meghaladják a budapesti bankközi kamatlábat (Bubor), amelynek mértéke három hónapos betéteknél jelenleg 7, 12 hónaposaknál pedig 7,5 százalék körül van. A legmagasabb betétikamat-ajánlatok jelenleg 8,5 százalék körül vannak, ennyit fizet például az UniCredit Bank a két hónapos újonnan érkezett betétekre.

Az OTP Bank is magasra srófolta fel a kamatokat az úgynevezett Bónusz betétben, amely 5 hónapos lekötés esetén 8,25 százalékos éves hozamot is fizet, ha az ügyfél teljesíti bizonyos elvárásokat. Ezek közül az egyik az OTP-nél is az, hogy friss forrást hozzon a bankba, a másik pedig az, hogy hosszabb távra is kötelezze el magát a pénzügyi csoportnál egy tartós befektetési számla vagy egy nyugdíj-előtakarékossági szerződés megkötésével minimum félmillió forint értékben.

A friss forrást több más banknál is magas kamattal díjazzák, a K&H és a Raiffeisen az új pénzekre ígér kiemelkedő nyereséget. Vannak azonban olyan piaci szereplők is, amelyek még nem a legmagasabb kamatokra vadászó és nem a túlságosan lojális ügyfeleket célozzák meg, hanem megpróbálják hosszabb időre magukhoz kötni a klienseket. Az Erste például egyik akciós betétjénél munkabér- vagy nyugdíjátutalás a feltétel, a másiknál az aktív számlahasználat, a harmadiknál pedig egy lakás-takarékpénztári szerződés megkötése.

Az FHB szintén az aktív számlahasználatot jutalmazza 8 százalékos éves kamattal. Míg korábban jellemzően csak egészen rövid futamidőre járt kiemelkedő kamat, most több bank is 6–12 hónapos távra hirdeti az akciós csúcskamatot, sőt egyes piaci szereplők még ennél is hosszabb távon gondolkoznak. A Budapest Bank például a tartós befektetési számlához (tbsz) kapcsolódó 36 hónapos betétre fizet igen magas nyereséget, az Axa szintén egy tbsz-re szóló, ötéves betéttel akciózik. Túlságosan hosszú időre persze lehet, hogy most nem érdemes elköteleződni.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők ugyanis arra számítanak, hogy már a jövő héten emelkedik Magyarországon az alapkamat, a monetáris tanács várhatóan 0,5 százalékponttal, 7 százalékosra emeli a rátát. Ez pedig várhatóan azzal jár, hogy a bakközi piacon tovább emelkednek majd a kamatok, s ezt előbb-utóbb a betétkamatok is követhetiki, így jövőre még a mostaninál is magasabb 9-10 százalék körüli ajánlatokkal is találkozhatnak a betétesek.

OTP FHB Bank Bubor betétkamat kamat
Kapcsolódó cikkek