Pénz- és tőkepiac

Az Erste is kiszállt a kiváltásból

A törvényben rögzített határidőre való tekintettel az Erste Bank Hungary Zrt. – a hazai nagybankok között szinte utolsóként – szerdától nem fogad be forintalapú kiváltó hitelekre vonatkozó igénylést – közölte a hitelintézet.

Az intézkedés nem érinti a folyamatban lévő ügyeket, a már befogadott hitelek elbírálása a normál ügymenet szerint zajlik tovább.
A közlemény emlékeztet arra: 2012. január 30-án lejár a törvényben rögzített határideje a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez szükséges fedezet igazolásának. Eddig az időpontig a végtörlesztési szándékukat 2011. december 30-ig bejelentő ügyfelek által igényelt, folyamatban lévő kiváltó hitelek elbírálását is be kell fejezni. Éppen a közelgő határidő, a folyamatban lévő ügyek nagy száma és a forintforrások további szűkülése miatt döntött a bank úgy, hogy a továbbiaknak nem fogad be hiteligénylést a végtörlesztéssel kapcsolatban.

A végtörlesztési időszak kezdete óta a bankban több mint 49 ezer ügyfél érdeklődött a lehetőségekről, és több mint 38 ezren végtörlesztési nyilatkozatot is tettek. A legfrissebb adatok szerint eddig közel 15 ezren végtörlesztették a hitelüket, ez 116 milliárd forintnyi hitelállományt érintett. Az Erste adatai szerint végtörlesztő ügyfeleik több mint 70 százaléka nem bankhitelből, hanem egyéb megtakarításokból finanszírozta devizahitele kiváltását. A végtörlesztő ügyfelek több mint 20 százaléka vett igénybe Erste bankos hitelt vagy a banknál lévő forrást a végtörlesztéshez. A pénzügyi felügyelet adatai szerint tavaly év végére megközelítette a százezret a fix árfolyamon végtörlesztő családok száma, a végtörlesztés céljára fordított hitelkiváltó forinthitelek száma pedig majdnem elérte a 17 ezret.

bankhitel Erste végtörlesztés hitel forinthitel
Kapcsolódó cikkek