Pénz- és tőkepiac

Az év végére beszakadt a forint

Történelmi mélypontra került az év végére a forint, volt olyan pillanat, hogy 321 forint alatt nem is lehetett eurót vásárolni. Az év végi államadósság-adaton azonban ez gyengülés nem hagy már nyomot.

Megrázta a múlt év utolsó előtti napján a jegybanktörvény elfogadása a magyar fizetőeszközt. Reggel még csak 310 forintot kellett fizetni egy euróért a devizapiacokon, a szavazás után azonban azonnal 315-re ugrott a közös uniós fizetőeszköz ára, és ott is maradt a nap végéig. A hétvégén még tovább gyengült a valutánk. A nemzetközi devizapiacokon ugyan leállt a kereskedés, online felületeken viszont továbbra is köthettek ügyleteket a spekulánsok, és volt olyan időszak, amikor ezeken a Buda-Cash adatai szerint 321,6 forint volt az euró legalacsonyabb eladási ára, ez közel négy forinttal volt magasabb a 317,91-os történelmi csúcsnál.

Az év végi hivatalos 315 forintos záróárfolyam egyébként azt jelenti, hogy a közös uniós pénzzel szemben tavaly több mint 13 , a svájci frank ellenében pedig 16,3 százalékot gyengült a valutánk. A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény elfogadása két ok miatt gyengíthette meg a forintot. Egyrészt azért, mert lehetővé teszi, hogy a központi bank monetáris tanácsát a kormány elvárásait teljesítő szakemberekkel töltsék fel, akik esetleg csökkentik majd az alapkamatot és növelik az inflációt. Másrészt az is félő, hogy a törvény elfogadása akadályozza majd a Nemzetközi Valutaalappal történő megállapodást, és így megnehezítheti a devizaadósságunk finanszírozását.

Mindezen ellenérvek dacára nem volt meglepő, hogy a kétharmados Fidesz-többségű Országgyűlés igennel szavazott a törvényre. Ilyen esetben általában a várt hatásokat előre beárazza a piac. Múlt pénteken a piaci reakciók a szakemberek szerint azért lehettek ennyire hevesek, mert az év utolsó napjaiban már rendkívül illikvid volt a forint piaca, így kisebb tételekkel is jelentős mértékben meg lehetett mozdítani az árfolyamot.

Az adósságon nem látszik majd

Az év utolsó napján történelmi rekord közelébe zuhanó forint az államadósságunkat is megnöveli. A számviteli törvény miatt azonban az év végi statisztikákban ennek nem lesz nyoma. A jogszabályok szerint ugyanis a tavalyi államadósságot a december 30-i jegybanki árfolyamon kell majd elszámolni, amely 311 forint volt.


forint EKB MNB jegybanktörvény árfolyam devizaadós
Kapcsolódó cikkek