Pénz- és tőkepiac

Devizára hajtanak a hazai bankok - Ilyen kamatokat kaphatunk

Négy százalék feletti kamatokat is kínálnak a bankok a lakossági euróbetétekre, de akciós dollár- és svájcifrank-ajánlatokból sincs hiány. A cél részben az átváltott megtakarítások becsatornázása lehet.

Igen komoly devizabetét-hajrába kezdtek az elmúlt napokban a bankok. Több hitelintézet is emelt a közelmúltban devizabetéteinek kamatain, és az euróban elhelyezett megtakarításoknál több szolgáltatónál is négy százalék feletti éves kamatot lehet elérni. A piaci körülményekhez képest nagyon magas kamatokat több tényező is indokolhatja: egyrészt a lakossági devizabetétek állománya az idén érezhetően csökkent, másrészt vélhetően az utóbbi hetek intenzív devizaátváltásainak gyümölcsét is szeretnék magukhoz vonzani a piaci szereplők.

Az egy éven belüli futamidőnél – a jelentősebb szereplők közül – az FHB ajánlata számít jelenleg a legjobbnak. A bank 12 hónapos futamidőre 5 százalékos kamatot kínál a Téli Álomkamat névre keresztelt euróbetétjénél: ennek feltétele, hogy az ügyfél legalább ezer euróval növelje a hitelintézetnél lévő megtakarításainak összegét. A hosszabb futamidőben gondolkodó betéteseknek szintén vonzó lehet az UniCredit 2 éves futamidejű euróbetétje, amelyet évi 5,25 százalékos kamat mellett árul a hitelintézet.

Az MKB pedig minden különösebb feltétel nélkül ad most 4,14 százalékos kamatot a négy hónapos futamidejű euróbetéteire. Az eurón kívül akciós dollár- és svájcifrank-betétek is elérhetők a piacon, jellemzően 2-2,5 százalékos éves kamat mellett. A CIB Bank például svájcifrank-betétet kínál most 6 hónapra 2, 12 hónapra pedig 2,5 százalékos kamat mellett, de ugyanezeknél a futamidőknél akciózik most az Erste Bank is. A dollárban érdekelt ügyfeleknek az OTP Bank kínál Fokozódó Extra betétjében 6 hónapra akciós kamatot, és a K&H új forrásokat célzó Üdvözlet dollárbetétjénél is elérhető (három hónapos futamidő mellett) 2,5 százalékos, akciós kamat.

A mostani kamatokkal persze így is azok járnak elsősorban jól, akik már régebb óta ülnek devizabefektetéseikben, nem azok, akik most váltották át forintjukat valamilyen idegen fizetőeszközre. A magyar deviza ugyanis az elmúlt fél év alatt 15,3 százalékkal, a 311-es szint környékére gyengült az euróval szemben, ami igen komoly árfolyamnyereség elérését tette lehetővé. Mindez magyarázhatja a lakossági devizabetét-állomány csökkenését is, sok betétes realizálhatta ugyanis az elért nyereséget.

A jegybank által nyilvántartott statisztikák szerint a hazai háztartások 1088 milliárd forintot tartottak november végén devizabetétekben, ez bő 9 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A devizabetétek lejárat szerinti megoszlása egyébként nagyon hasonló képet mutat a forintmegtakarításokéhoz: 77 százalékukat éven belüli lekötésben tartották novemberben a háztartások.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek