Pénz- és tőkepiac

Elszálltak a magyar kötvények – 10 százalék felett a hozam

A 10 éves magyar államkötvények hozama 10 százalék fölé emelkedett hétfőn. A Bloomberg hírügynökség beszámolója szerint 2009 júniusa óta nem látott magas értéket mértek a másodlagos piacon.

A hosszú, 10 éves állampapírok hozama 0,29 bázisponttal emelkedett hétfőn, így a 2022-ben lejáró államkötvények hozama 10,04 százalék lett.

Az 5 éves (2017-ben lejáró) adósságpapír hozama 0,26 bázisponttal került feljebb, 9,9 százalékra.

A magyar állampapírok hozama az elmúlt hetekben azért emelkedhetett jelentősen, mert egyre csökken annak valószínűsége, hogy Magyarország rövidesen meg tud állapodni az EU-IMF delegációjával egy hitelkeretről.

Emlékezetes, a kormányzat pénteken elfogadta a jegybanktörvényt, és nem vette figyelembe a nemzetközi szervezetek legfőbb kritikáit.

A hozamok emelkedéséhez hozzájárult, hogy az elmúlt hetekben két nemzetközi hitelminősítő ügynökség – S&P, Moody’s – is a befektetésre nem ajánlott, vagyis a bóvli kategóriába minősítette le Magyarországot.

A 3 éves magyar államkötvény referenciahozama 36 bázisponttal ugrott hétfőn, így 9,42 százalékot mért az Államadósság Kezelő Központ. A 12 hónapos kincstárjegyek 10 bázisponttal forognak magasabb hozammal, 8,05 százalékon.

A rövid lejáratú kincstárjegyek hozama ugyanakkor 5 bázisponttal csökkent, 7,5 százalékra.

államapír hozam kormány kötvény
Kapcsolódó cikkek