Pénz- és tőkepiac

Fefüggesztették az UniCredit részvények kereskedését

Negyvenhárom százalékos diszkontárfolyamon bocsát ki részvényeket az olasz UniCredit bankcsoport, amely a kedvezőtlen piaci körülményekkel magyarázható. A bankrészvény ára meredeken esett a hírre.

Az UniCredit árfolyama csütörtökön több mint 10 százalékot esett délelőtt, miután szerdán 14,45 százalékos mínuszban zárt a A bankpapír kereskedését ma is felfüggesztették. A jegyzés 5 euró alatt áll.

Az olasz UniCredit SpA 43 százalékos diszkontárfolyamon értékesít új részvényeket 7,5 milliárd eurós tőkeemelési programjának keretében – idézte a bankcsoport bejelentését az MTI. A bank igazgatótanácsa tegnap jóváhagyta a részvénykibocsátást, amelynek értelmében összesen 3,86 milliárd új részvényt értékesítenek 1,943 eurós árfolyamon. Az ügyletben minden második birtokolt részvény mellé lehet egy új részvényt vásárolni.

A tőkeemelésre azért van szükség, mivel az Európai Bankhatóság (EBA) decemberi banki stresszvizsgálatának alkalmával mintegy 7,974 milliárd eurós tőkepótlási kötelezettséget írt elő a bankháznak. Az állam- és kormányfői tavaly 9 százalékos tőkemegfelelési ráta teljesítését írták elő a rendszerkockázati jelentőségű európai bankoknak.

Az UniCredit novemberben jelentette be, hogy 7,5 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre. Az UniCredit tegnap arról tájékoztatott, hogy tevékenysége szempontjából a négy legfontosabb országban Olaszországban, Németországban, Ausztriában és Lengyelországban értékesít majd részvényeket. A befektetők január 9-től jegyezhetnek új részvényt.

Az UniCredit a 6150 fős elbocsátás mellett a részvénykibocsátást is még novemberben jelentette be, miután hosszú időkig találgatott a piac, vajon mikor fog erre sort keríteni. Ez a harmadik tőkeemelés lehet 2008 óta a banknál. A társaság jelenlegi piaci kapitalizációja 12,5 milliárd euró, vagyis az ennek több mint felére rúgó tőkeemelés jelentős hígulással jár majd.
A bejelentésre – nem meglepő módon – csaknem 10 százalékkal esett az UniCredit árfolyama a milánói börzén, ami a papírok kereskedésének átmeneti szüneteltetését váltotta ki. Piaci vélemények szerint ugyanis a 43 százalékos diszkont az új részvények kibocsátási árfolyamán jelentős kedvezmény, és ez hatással van a jelenleg is forgalomban lévő részvények árfolyamára.

„A diszkont a legmagasabb mértékű, amit az elmúlt hónapokban valaha is látni lehetett az európai bankszektorban” – kommentálta a fejleményeket a Bloomberg hírügynökségnek Luigi Tramontana, a Banca Akros elemzője. A szakértő – aki egyébként tartásra ajánlja az UniCredit papírját – hozzátette, változatlanul óvatos a bank részvényével kapcsolatban.

Az UniCredit csoport a magyarországi piacon is képviselteti magát. Az UniCredit Bank Hungary Zrt. IFRS szerinti, csoportszintű mérlegfőösszege 2010 végén 1547 milliárd forintot ért el, amely alapján a hetedik legnagyobb magyarországi banknak számít. A bank hitelállománya 1089, betétállománya pedig 970 milliárd forintot ért el 2010 végén, adózott profitja pedig a bázisidőszakit 21 százalékkal meghaladva 18,8 milliárd forintot tett ki.

Óvatos tervek a régióban

A lassabb növekedéshez igazította bővítési terveit a térségben is az UniCredit. A 2011 elején készült hálózatbővítési terv szerint 2015-ig kilencszáz új fiókot nyitott volna, de a lassabb kevesebb bevételt jelent, ezért az expanzió ütemét is ehhez igazítják. Az óvatosság természetesen érezteti hatását a magyar piacon is, ahol – részben a végtörlesztés okozta sokk miatt – szintén kénytelenek visszafogni a fejlesztéseket.

részvény tőkeemelés UniCredit bankcsoport
Kapcsolódó cikkek